Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Ďalší príklad populistického zavádzania - ochranári majú byť opäť raz tí dobrí a lesníci zlí...

Nehnuteľnosti, ktoré od 1. apríla tohto roka prejdú v rámci reformy pod správy národných parkov, by mali slúžiť prírodnému turizmu. „Doteraz boli v správe štátneho podniku LESY SR využívané exkluzívne uzavretými skupinami ľudí – poľovníkmi, lesníkmi a podobne,“ povedal Matej Dobšovič, ktorý bude od 1. marca pôsobiť ako riaditeľ nového odboru správy národných parkov na ministerstve životného prostredia. „Plánujeme ich využiť na naštartovanie prírodného turizmu, pripravíme pilotné príklady toho, ako by to malo fungovať udržateľne a v súlade s poslaním národného parku.“ Informáciu uverejnil Denník N.

Doporučený V ponuke na ubytovanie pre verejnosť je aj táto krásna Chata Žuhračka Zdroj: Internetová stránka LESY SR š. p. V ponuke na ubytovanie pre verejnosť je aj táto krásna Chata Žuhračka

Na internetovej stránke štátneho podniku LESY SR je zverejnený rezervačný systém ubytovacích zariadení https://ubytovanie.lesy.sk, ktorý ponúka možnosť ubytovať sa vo viac ako 160-tich ubytovacích zariadeniach rôzneho typu a rôznej kategórie.

„A to od poľovných zámočkov a kaštieľov, ponúkajúcich najvyššiu úroveň ubytovania a stravovania, cez chaty so štandardným vybavením vrátane elektriny a teplej vody, až po jednoduché zrubové chatky, bez elektriny a s vodou v studničke, zato však v čarokrásnej prírode Slovenska od nížin až po vysokohorské polohy. Konkrétne ubytovacie zariadenie si môžete objednať dvomi spôsobmi: priamo online objednávkou alebo offline objednávkou, čiže vytlačením a vyplnením objednávkového formulára a následnom doručení na konkrétny odštepný závod,“ píšu LESY SR na svojej internetovej stránke.

Objednávky ubytovacích zariadení štátneho podniku LESY SR aj v národných parkoch sú teda verejne prístupné pre širokú verejnosť. Každý si môže vybrať ubytovacie zariadenie, o ktoré má záujem a vyplnením formulára si pobyt v ňom zarezervovať. Finančné prostriedky za tržby na chatách častokrát nepokrývajú skutočné náklady na prevádzku zariadení. Napriek tomu ich štátni lesníci prenajímajú širokej verejnosti.

„Treba vniesť do tohto trochu objektivity. Ako lesník na lesnom obvode som mal na starostli dve chaty na území NAPANT-u. Bolo úplne normálne, že okrem režijného využívania chát, vrátane ubytovania hostí počas poľovačiek, sa chaty využívali aj na rekreačné účely pre tretie osoby a ubytovanie bolo prirodzene spoplatnené,“  napísal okrem iného v diskusnom príspevku k tejto téme na sociálnej sieti bývalý zamestnanec štátneho podniku LESY SR Dalimil Bjel.

Čo k tomu dodať? Ide len o ďalší príklad populistického zavádzania - ochranári majú byť opäť raz tí dobrí a lesníci zlí. Prečo? Každý, kto skutočne chce, si dokáže odpovedať na túto otázku sám.

Jozef Marko

 

Prečítané: 3301
(12 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.