Logo
Vytlačiť túto stránku

Envirofond: Podpora obcí, ktoré katastrálnym územím zasahujú do národných parkov

Envirofond by mal mať jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácií. Začiatkom každého roka by mal zverejniť zoznam činností, ktoré podporí, aby záujemcovia vedeli, kedy môžu podávať svoje žiadosti o dotácie. Vyplýva to z novely zákona o Environmentálnom fonde, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady SR. Zvýšiť by sa podľa novely mali aj prostriedky na správu fondu do výšky troch percent z jeho ročného príjmu. Informuje o tom TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Navrhované zmeny by mali zabezpečiť vyššiu ochranu prostriedkov z Environmentálneho fondu pred ich zneužitím v rozpore s prioritami a cieľmi stratégie štátnej environmentálnej politiky," tvrdí podľa TASR ministerstvo životného prostredia.

Novou legislatívou majú byť podporené obce, ktoré katastrálnym územím zasahujú do národných parkov. Podpora má byť zameraná na modernú a ekologickú infraštruktúru, zníženie svetelného znečistenia, spracovanie rozvojových dokumentov a štúdií, informačné centrá zamerané na ochranu národných parkov, formy turizmu a environmentálneho vzdelávania, praktickú starostlivosť a manažment chránených častí prírody a krajiny. Zabezpečiť sa má tiež ochrana a starostlivosť o životné prostredie na území chránených vodohospodárskych oblastí.

Ministerstvo životného prostredia SR v materiáli pripomína, že zmenou kategorizácie z hospodárskych lesov na lesy osobitného určenia prídu obce o výpadok príjmov z dane z nehnuteľnosti. Výpadok by tak mohol byť sanovaný podporou, skonštatovalo.

TASR dodáva, že nová legislatíva má byť účinná od 15. marca.

 

Prečítané: 1587
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.