Logo
Vytlačiť túto stránku

Agrorezort upozorňuje, že envirorezort presadil otvorenie schválených programov starostlivosti o lesy v národných parkoch: Znamená to zrušenie dlhodobejšieho plánovania obnovy lesov

Agrorezort víta zmeny v možnostiach ťažby v súvislosti s reformou národných parkov. Pre TASR to potvrdil v reakcii na zmenu v postupe pri delimitácii nehnuteľného majetku vo vlastníctve štátu v národných parkoch. Informáciu včera zverejnil portál Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Pozitívnou zmenou je, že sa umožnilo vykonávanie ťažby v lesnom celku v rozsahu jednej desatiny plánovaných obnovných ťažieb ročne, a nie v lesnom poraste ako to bolo predtým. Lesný celok je väčšia územná jednotka ako lesný porast, čo umožní šetrnejší prístup k lesom," uvádza Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja (MPRV) SR. V praxi to podľa neho znamená nižšiu frekvenciu zásahov, a teda šetrnejší prístup v starostlivosti o les.

Envirorezort podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka presadil, že chce nanovo otvoriť už schválené desaťročné programy starostlivosti o lesy v národných parkoch. "To prakticky znamená zrušenie dlhodobejšieho plánovania obnovy lesa," zhodnotilo podľa TASR ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Cieľom doplnenia uznesenia Vlády SR je tiež zabezpečiť stabilizáciu procesu prechodu pozemkov pod správu národných parkov v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva životného prostredia, uvádza sa vo vládnom materiáli.

TASR dodala, že delimitácia nehnuteľného majetku vo vlastníctve štátu v národných parkoch súvisí so schválenou reformou národných parkov, ktorá zabezpečuje presun pozemkov pod envirorezort, a tým jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Zriadenie deviatich správ národných parkov ako samostatných organizácií ochrany prírody a krajiny sa udeje k 31. marcu. Na správy prechádza 1. apríla majetok vo vlastníctve štátu v správe Štátnej ochrany prírody SR.

 

 

Prečítané: 1018
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.