Logo
Vytlačiť túto stránku

Kniha z lesného kráľovstva

Koncom septembra uviedli na Námestí SNP vo Zvolene do života novú knihu s názvom Významné lesnícke miesta na Slovensku I.


Na podujatí, ktoré pripravili Lesy SR, š. p., Banská Bystrica, Lesnícke a drevárske múzeum Zvolen a Mesto Zvolen slávnostne pokrstila knihu poslankyňa Európskeho parlamentu Katarína Neveďalová, nový minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan a viceprimátorka Zvolena Alžbeta Staníková.

 

História slovenského lesníctva predstavuje tisícročný sled každodennej práce, významných i menej významných udalostí, celé generácie ľudí - lesníkov i panteón lesníckych osobností. Z historického povedomia už mnohé počiny lesníkov vymizli, no tie, čo zostali, naďalej pripútavajú náš záujem o minulos a to najmä prostredníctvom hmotných i nehmotných lesníckych pamiatok. Lesy SR, inšpirované fenoménom svetového dedičstva tak, ako ho realizuje UNESCO, začali v roku 2007 vytvára sie Významných lesníckych miest (VLM) na Slovensku. Začal sa proces objavovania i znovuobjavovania lesníckej histórie všedného i sviatočného dňa a úsilia prezentova ho v hodnotnej podobe pred verejnosou. Lesy SR sa v takto realizovanom procese účinne uchádzajú o svoje miesto spolutvorcu a ochrancu kultúrneho dedičstva na Slovensku. Potvrdili to práve prezentáciou novej publikácie 25. septembra. Na podujatí nechýbal ani prvý profesor Lesníckeho ústavu pri Banskej akadémii v Banskej Štiavnici Henrich David Wilckens, pravda, keďže je už v „zelenom nebi", jeho osobnos stvárnil herec Vladimír Rohoň.

 

S myšlienkou vyda takúto knihu prišiel zástupca Lesov SR Ján Mičovský. Kniha z autorskej dielne pracovníkov Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene predstavuje 50 významných lesníckych miest z rôznych lokalít Slovenska. Napriek tomu, že nemôžu by vyčerpávajúcim pohľadom do histórie lesného hospodárstva, predstavujú zaujímavé dejinné kapitoly, významne zhodnocované súčasným poznaním. Galériu VLM tvoria i typické mestské sídla ako napríklad Zvolen, Banská Štiavnica, Liptovský Hrádok - ich kultúra tvorená stáročiami je vyprofilovaná v tesnej previazanosti s kultúrou života lesníkov. Osobitné miesto zaujíma Banská Bystrica - riadiace centrum slovenského lesníctva.

 

Kolektív autorov v zložení: ¼ubica Miľanová, Mária Rošková, Ján Mičovský, Marek Vanga a Tatiana Figurová, spolu s grafičkou Máriou Gálovou, verí, že kniha presvedčí čitateľa o intenzívnom využívaní lesnej krajiny človekom i o jeho investícii do jej zveľadenia a udržania. Záujemcovia môžu knihu získa v Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene a čoskoro sa určite dostane i na predajné pulty kníhkupectiev.

 

(Zvolenské noviny)

 

Prečítané: 977
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.