Logo
Vytlačiť túto stránku

Agrorezort namieta postup reformy národných parkov: Chce zmeniť uznesenie, ktoré navrhol envirorezort

Realizáciu reformy národných parkov v praxi pripravil envirorezort bez spolupráce s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Podľa agrorezortu postup neprešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. Jeho stanovisko dnes zverejnila agentúra TASR na stránke Teraz.sk a publikoval ju aj portál Cas.sk.

Doporučený Tatranskými štátnymi lesníkmi obnovené kalamitné plochy v TANAP-e Foto: Martina Petránová Tatranskými štátnymi lesníkmi obnovené kalamitné plochy v TANAP-e

Agrorezort chce zmeniť nedávno schválené vládne uznesenie o delimitácii štátnych pozemkov a majetkov v národných parkoch, ktoré rieši ťažbu dreva v niektorých lokalitách. Návrh predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

"Ministerstvu pôdohospodárstva nebolo umožnené komplexné posúdenie jednotlivých opatrení a ich vyhodnotenie z hľadiska ich realizovateľnosti," cituje TASR agrorezort z predloženého dokumentu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka preto navrhuje zmeniť jeden bod.

V uznesení, ktoré schválila vláda 19. januára, sa uvádza, že na území národných parkov Malá Fatra, Veľká Fatra, Nízke Tatry, Muránska Planina, Slovenský kras a Poloniny neprekročí obnovná ťažba vo vlastníctve štátneho podniku LESY SR a Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič od 1. januára do 31. decembra jednu desatinu z objemu ťažby odporučeného pre porast v programe starostlivosti o lesy.

"Úlohou sa obmedzuje vykonávanie úmyselných ťažieb spôsobom, ktorý je nerealizovateľný, respektíve realizovateľný len spôsobmi, ktoré majú negatívny vplyv na životné prostredie a na podnikateľské subjekty (obhospodarovateľov lesov a dodávateľov služieb)," uvádza sa v materiáli. Zmena vládneho uznesenia podľa agrorezortu umožní dodržať ciele a zmysel pôvodného návrhu a odstráni tak negatívne vplyvy. Má rešpektovať požiadavku objemu ťažby a vytvoriť podmienky na optimalizáciu vykonania obnovnej ťažby vo vzťahu k stavu a vývoju lesného porastu.

Delimitácia nehnuteľného majetku vo vlastníctve štátu v národných parkoch súvisí so schválenou reformou národných parkov, ktorá zabezpečuje presun pozemkov pod Ministerstvo životného prostredia SR, a tým jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov.

TASR dodáva, že zriadenie deviatich správ národných parkov ako samostatných organizácií ochrany prírody a krajiny sa udeje k 31. marcu. Na správy prechádza 1. apríla majetok vo vlastníctve štátu v správe Štátnej ochrany prírody SR. Od začiatku apríla sa tiež zlúčia Štátne lesy TANAP-u so Správou TANAP-u.

Naposledy zmenené: streda, 26 január 2022 16:18
Prečítané: 1307
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.