Logo
Vytlačiť túto stránku

Skupina súčasných a bývalých zamestnancov LESY SR v liste predstaviteľom OĽaNO: Nemôžeme mlčať

Trinásťčlenná skupina súčasných a bývalých zamestnancov štátneho podniku LESY SR sa obrátila listom, nazvanom Nemôžeme mlčať, na predsedu Vlády SR Eduarda Hegera, ministrov Igora Matoviča, Jána Budaja a Samuela Vlčana, i na predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša, v ktorom upozorňujú na konanie nominantov vládneho hnutia OĽaNO vo vedení štátneho podniku, ktorí podľa nich namiesto nutných reforiem a protikorupčnej očisty otvárajú opäť brány korupcii.

Doporučený Generálne riaditeľstvo š. p. LESY SR v Banskej Bystrici Foto Jozef Marko Generálne riaditeľstvo š. p. LESY SR v Banskej Bystrici

„Je nemysliteľné, aby ľudia, ktorí starostlivo a zodpovedne pripravovali neľahký proces transformácie štátneho podniku na rôznych stupňoch riadenia, sa dnes stali pre firmu nepotrební len preto, že ich morálne nastavenie im nedovoľuje sklopiť zrak a ticho sa prizerať na vývoj v štátnom podniku za posledné mesiace. Je poburujúce, že ľudia, ktorí v sebe našli odvahu vysloviť svoj názor a podporili výzvu „Spoločne pre lesy“, ktorých menný zoznam sme s dôverou odovzdali do rúk poslancom národnej rady, sú dnes systematicky odstraňovaní nielen z riadiacich funkcií, ale aj z podniku samotného. Napriek ich protikorupčnej činnosti, dosiahnutým výsledkom a neraz i podaným trestným oznámeniam proti osobám úmyselne poškodzujúcim štátny podnik,“ píšu signatári listu v jeho úvode.

Vyzývajú adresátov, aby mali na zreteli, že nepíšu o malých problémoch, ale o vážnych pochybeniach, ktoré môžu mať už v krátkom čase závažný negatívny dopad na takmer polovicu všetkých lesov na Slovensku! Autori listu pochybujú o tom, že tieto pochybenia budú spravodlivo vyšetrené, nakoľko v procesoch s orgánmi činnými v trestnom konaní budú LESY SR š. p. zastupovať tí istí ľudia, proti ktorým boli vznesené.

„V prípade, že nedôjde k zjednaniu nápravy, tzn. k odvolaniu Ing. Tibora Köszeghyho a ľudí, ktorých priviedol z externého prostredia do vrcholového vedenia podniku, do stredy 12.1.2022, nevidíme už inú možnosť ako poskytnúť tieto dôverné informácie médiám a verejnosti, k čomu nás zaväzuje etický kódex, keďže sme správcami majetku štátu. Uvedomujeme si, že tento termín je veľmi skorý, avšak máme indície, že po tomto termíne budú už riadiace pozície jednotlivých organizačných zložiek podniku kompletne obsadené toxickými nominantami a cesta späť bude o to ťažšie realizovateľná. Chceli by sme veriť, že Vaša vláda to myslí s bojom proti korupcii skutočne úprimne a vážne. Verte, že z celkového počtu takmer 3 500 zamestnancov štátneho podniku sa nájde dosť takých, ktorí už mlčať nechcú...,“ je uvedené v závere listu, ktorý zverejňujeme v prílohe k článku.

Jozef Marko

Prečítané: 2869
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.