Logo
Vytlačiť túto stránku

Národný park Slovenský raj so zonáciou: Výsledok korektnej diskusie, kompromisnej dohody a komunikácie s partnermi

Po presune štátnych pozemkov v Národnom parku Slovenský raj pod ochranárov sa podľa predbežných odhadov zníži ročná ťažba dreva v území zhruba o dve tretiny. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil v reakcii na reformu národných parkov, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR.

Doporučený Riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil (vľavo) v teréne s riaditeľom Pro Populo Poprad Jozefom Jendruchom Foto Jozef Marko Riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil (vľavo) v teréne s riaditeľom Pro Populo Poprad Jozefom Jendruchom

Podľa neho sa zároveň pristúpi k ťažbe výlučne prírode blízkym spôsobom a rozdiel pocítia i návštevníci. „Ťažba sa zameria na to, aby sa čo najviac lesy priblížili pôvodnému stavu, teda sústredí sa do mladších porastov. Naším zámerom je, aby mali naše lesy prirodzenejšie zastúpenie drevín a čo najdiferencovanejšiu štruktúru,“ cituje TASR Tomáša Dražila na stránke Teraz.sk. Podľa neho je predpoklad, že sa zvýši aj podiel bezzásahovej zóny A v národnom parku.

„Sme radi, že novela zákona o ochrane prírody prešla, myslíme si, že je to zásadná a prelomová vec a prinesie progres v ochrane prírody. Slovenský raj má zonáciu, a tak všetky štátne pozemky v celom národnom parku prejdú pod našu správu. Náš región je zžitý s myšlienkou, že to takto bude, či sú to obce, neštátni vlastníci lesov, podnikatelia a ďalší. Chápem to ako prirodzený vývoj našich národných parkov a priblížime sa tak európskym štandardom,“ skonštatoval Tomáš Dražil.

Dodal, že už pri zonácii Národného parku Slovenský raj v roku 2015 viedli korektnú diskusiu a napokon sa pristúpilo ku kompromisnej dohode. Podľa neho sa to podarilo vďaka dlhoročnej spolupráci a neustálej komunikácii s partnermi: „Osobne po terajších zmenách neočakávam nejaké problémy, zlúčime sa s kolegami zo štátnych lesov a začneme pracovať.“

Prečítané: 1708
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.