Logo
Vytlačiť túto stránku

Ministerstvo hospodárstva: Legislatívna úprava spaľovania dreva na výrobu elektrickej energie môže vyvolať množstvo otázok a nedorozumení

Návrh zákona ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka má opäť umožniť dotovanie spaľovania dreva zo slovenských lesov, brehových porastov, remízok a vetrolamov. Dotácie za spaľovanie pre výrobu elektrickej energie však platia samotní občania. Upozorňuje na to Lesooochranárske zoskupenie VLK na sociálnej sieti. Informáciu zverejnil včera portál NášVidiek.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Združenie pripomína, že v roku 2018 parlament schválil zmenu definície biomasy ako obnoviteľného zdroja energie. Tá je aktuálne považovaná za obnoviteľný zdroj energie iba v prípade, ak ide o odpad drevospracujúceho priemyslu alebo špeciálne pestovaných, energetických porastov. Predložený návrh tak podľa združenia vracia stav do podmienok spred roku 2018. Lesoochranárske zoskupenie VLK predkladá k tomuto návrhu hromadnú pripomienku.

„Nakoľko ide o novú právnu úpravu, je zrejmé, že môže vyvolať množstvo otázok a nedorozumení, na ich objasnenie slúži práve proces medzirezortného pripomienkového konania (MPK), v ktorom sa nachádza zákon až do 21.12.2021. Pre ministerstvo hospodárstva je kvalitná legislatíva prioritou, a preto aj výhrady Lesoochranárskeho zoskupenia VLK budú riadne prerokované,“ reagovalo pre agentúru SITA ministerstvo hospodárstva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prečítané: 1132
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.