Logo
Vytlačiť túto stránku

Všimli sme si: Agrorezort vraj obhajuje reformu národných parkov...

Na portáli NášVidiek.sk bola včera uverejnená krátka správička. Píše sa v nej, že „v národných parkoch sa v roku 2020 vyťažilo zhruba 7 percent dreva z celkového objemu ťažby na Slovensku.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Išlo väčšinou o odstraňovanie mŕtvych a poškodených stromov.Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR to uviedlo na sociálnej sieti ako reakciu na celospoločenskú diskusiu o reforme národných parkov.

Podľa ministerstva sa rovnaký prístup uplatňuje aj v iných európskych národných parkoch. Ako príklad uvádza národný park Harz v Nemecku. Bez zásahov zostávajú podľa ministerstva iba bezzásahové územia, rovnako ako aj u nás.“

To je znenie celej správy. Jej názov znie: Koľko dreva sa vyťažilo v národných parkoch? Ministerstvo obhajuje reformu národných parkov.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk/nasvidiek/kolko-dreva-sa-vytazilo-v-narodnych-parkoch-ministerstvo-obhajuje-reformu-narodnych-parkov/

A teraz porovnajme to, čo bolo uverejnené na portáli NášVidiek.sk zo statusu agrorezortu, s jeho úplným znením:

„Zdravé a fungujúce národné parky a tiež odolné lesné ekosystémy zohrávajú dôležitú osobitnú úlohu v čase klimatickej krízy. Na tom sa všetci zhodneme. Mrzí nás však, že v celospoločenskej diskusii o reforme národných parkov zaznievajú čoraz intenzívnejšie SKRESĽUJÚCE INFORMÁCIE.

Podiel vyťaženého dreva z národných parkov v roku 2020 predstavoval len niečo vyše 7 % celkového objemu ťažby dreva na Slovensku. Z toho išlo v prevažnej miere o odstraňovanie mŕtvych a poškodených stromov po prírodných katastrofách, ktoré sú výsledkom klimatických zmien.

Rovnaký prístup, aký sa uplatňuje u nás v prípade národných parkov, funguje aj v iných európskych národných parkoch (napr. NP Harz v Nemecku) a nezasahuje sa len v bezzásahových územiach - presne ako u nás,“ napísalo na sociálnej sieti Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zdroj: https://www.facebook.com/search/top

Máte pocit, že agrorezort týmto statusom obhajuje reformu národných parkov...?!

Jozef Marko

  

Naposledy zmenené: nedeľa, 12 december 2021 07:27
Prečítané: 1296
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.