Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Z krásnych lesov sa nesmú stať lokality na bezbrehé vylepšovanie štatistiky bezzásahovosti!

Ešte pred pár rokmi nás tu zopár ľudí spochybňovalo, že tieto smrečiny sa nám nepodarí zachraniť overenými lesníckymi postupmi.  Počúvali sme vety typu: "načo to robíte aj takto vyschne", "smrek už nemá budúcnosť" "lapače a lapáky sú zbytočné", "kalamitná ťažba nezastaví šírenie podkôrneho hmyzu," "používate zastaralé postupy".

 

Doporučený Smrečiny na Muránskej planine, obhospodarované miestnymi lesníkmi Zdroj: FB profil Ing. Cyrila Bábeľu ml. Smrečiny na Muránskej planine, obhospodarované miestnymi lesníkmi

Čuduj sa svetu, dnes sa sem tí istí ľudia ľudia chodia pozerať na to, ako je možné, že tu máme také rozľahlé komplexy zelených lesov, v ktorých sa trvaloudržateľne hospodári a vyskytuje sa v nich aj hlucháň. Dokonca dnes už počúvame, že presne takto by mal vyzerať národný park, alebo takto podobne by sa malo hospodáriť v národnom parku.

Máme vybudovaný systém, zastrešení skúsenými ľuďmi z radov lesníkov a lesných robotníkov, ktorí sú v týchto lesoch každý deň a poznajú ich ako svoj vlastný dom. Nevidím najmenší dôvod prečo by sme mali tento systém rozbíjáť, keď prináša výsledky či už z pohľadu zamestnanosti v regióne, krajinotvorby, trvaloudržateľneho hospodárenia, zachovávania chránených druhov, ako aj vytvárania atraktívnych miest na oddych.

Z tých lesov sa nesmú stať lokality na bezbrehé vylepšovanie si štatistiky bezzásahovosti s vidinou čerpania eurofondov, ktorých využitie môže byť diskutabilné až rozporuplné a s nejasnymi výsledkami.

Ing. Cyril Bábeľa ml.

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok: Lesmedium.sk

 

 

Prečítané: 1236
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.