Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR: Vyhlásenia iniciatívy My sme les sa nezakladajú na pravde. V národných parkoch je zabezpečená ich zákonná ochrana

Štátny podnik LESY SR nesúhlasí s tvrdením Iniciatívy My sme les, že 80 percent územia národných parkov nemá ochranu. Štátny podnik, ako správca územia, postupuje v zmysle platnej legislatívy. Stanovisko štátneho podniku LESY SR poskytla médiám vedúca komunikačného odboru Marína Debnárová.

 

Doporučený Národný park Veľká Fatra Foto Jozef Marko Národný park Veľká Fatra

„Pre presnosť uvádzame:

  • V národných parkoch sa dodržiava ochrana, aká sa definovala pri ich vyhlásení.
  • To, že zákonné kritériá nie sú totožné s kritériami IUCN , ktorých klasifikácia bola schválená až po vyhlásení väčšiny národných parkov na Slovensku, nie je chyba lesníkov.
  • Lesníci plnia úlohy, ktoré im ukladá zákon.
  • To, že národné parky nie sú v súlade s medzinárodnými kritériami IUCN, priznalo aj Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré vo svojej environmentálnej stratégii do roku 2030 uviedlo, že Slovensko má na európske pomery veľkú výmeru chránených území, preto bude potrebné ich prehodnotiť a zosúladiť s medzinárodnými kritériami. To sa doteraz nestalo.
  • Podľa platnej legislatívy je možné manažovanie v národných parkoch iba prírode blízkym spôsobom, iný hospodársky spôsob nie je prípustný.

Pre úplnosť dodávame, že ak sa chránené územia prehodnotia so všetkými zainteresovanými stranami, je vysoko pravdepodobné, že nové národné parky sa rozlohou nebudú zhodovať s dnešnými národnými parkami (NP). Slovensko má jednu z najväčších výmer NP v Európe. Švajčiarsko má jeden národný park s rozlohou 17 tisíc ha. Slovensko ich má 9 s rozlohou  317 540 ha a s ochranným pásmom 262 591 ha.

To, čo prezentujú aktivisti ako drancovanie lesov, je odstránenie mŕtvych a poškodených stromov po prírodných katastrofách, ktoré boli v minulosti založené ľudskou rukou. Na miestach, kde je to povolené, vznikajú vďaka lesníkom porasty s pestrou drevinovou štruktúrou, ktoré lepšie odolávajú klimatickým zmenám.

Rovnaký prístup, aký sa uplatňuje u nás v prípade národných parkov, sa uplatňuje aj v iných európskych národných parkoch (napr. NP Harz v Nemecku) a nezasahuje sa len v bezzásahových územiach presne ako u nás,“ uviedli LESY SR vo svojej reakcii na tvrdenia aktivistov z iniciatívy My sme les.

 

Prečítané: 1268
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.