Logo
Vytlačiť túto stránku

ZMOS o novele zákona o envirozáťažiach: Vlastníci sú poškodení hneď dvakrát

Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú. Dôvodom sú obavy vyplývajúce z poslaneckého návrhu novely zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže.  Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje, že uvedená novela je v rozpore s bazálnou ochranou vlastníckeho práva, ale najmä je porušením základnej zásady právneho štátu, a to princípu proporcionality. Uvádza sa to v tlačovej správe ZMOS-u, uverejnenej na jeho internetovej stránke.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Ústava Slovenskej republiky garantuje v čl. 44 právo na priaznivé životné prostredie. Ak ciele stanovené v schválenej novele zákona sú vyjadrením práva občanov na priaznivé životné prostredie, tak riešenie, ktoré má slúžiť na dosiahnutie týchto cieľov považujeme za porušenie čl. 20 Ústavy a to práva vlastniť majetok. Konflikt týchto dvoch práv je o to silnejší, že ochrana vlastníckeho práva je podľa nás len jedným z porušení základných a práv a slobôd v dotknutej novele.

Vlastníci nehnuteľností, na ktorých sú environmentálne záťaže, majú výnimočnú možnosť si vybrať, akým spôsobom budú ukrátení na svojich právach – a teda, či zaplatia finančnú náhradu štátu za službu vo verejnom záujme alebo sa nechajú po dobu 30 rokov obmedzovať na svojich vlastníckych právach prostredníctvom záložného práva v prospech štátu.

ZMOS vzhľadom na uvedené považuje navrhovanú novelu za porušenie tak čl. 12 ods. 4 Ústavy: „Nikomu nesmie byť spôsobená ujma na právach pre to, že uplatňuje svoje základné práva a slobody,“ ako aj čl. 20 ods. 4 Ústavy: „Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.“

Vlastníci nehnuteľností, na ktorých sa nie z ich viny nachádza environmentálna záťaž, sú tak poškodení hneď dvakrát – prvýkrát konaním osoby, ktorá je pôvodcom environmentálnej záťaže a druhýkrát konaním štátu, ktorý zodpovednosť za konanie pôvodcu presúva na vlastníka nehnuteľnosti. A robí to ten istý štát, ktorý nebol v rámci konania v zmysle § 5 zákona č. 409/2011 Z. z. spôsobilý zistiť vinníka/pôvodcu environmentálnej záťaže,“ argumentuje Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.  

Link na celú tlačovú správu ZMOS-u:

https://www.zmos.sk/zmos-upozornuje-prezidentku-s-obavami-o-porusovanie-vlastnickeho-prava--oznam/mid/405616/.html#m_405616

 

 

 

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 09 december 2021 11:31
Prečítané: 1168
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.