Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Europrojekty, ministrova moc, správni aktéri a smutné poznanie

Štátna ochrana prírody SR v stanovisku, zverejnenom na svojej internetovej stránke, zareagovala na tvrdenia Zväzu spracovateľov dreva SR. Zaujala veta: "Tento medzinárodný projekt navyše nie je financovaný zo štrukturálnych fondov riadených Slovenskou republikou, ale priamo Európskou úniou prostredníctvom finančného nástroja LIFE+, kde všetky projektové žiadosti musia prejsť prísnou kontrolou a silnou medzinárodnou konkurenciou."

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Kto má záujem - tu je link na Mechanizmus čerpania finančných prostriedkov na spolufinancovanie projektov LIFE+ zo štátneho rozpočtu pre programové obdobie 2007-2013 https://www.minzp.sk/fondy/life-plus/mechanizmus/. Po otvorení stránky sa dozviete, že veľmi veľa záleží na Ministerstve životného prostredia SR a na samotnom ministrovi, ktorý dáva ako Národný orgán k podaným návrhom oficiálne stanoviská - pozitívne alebo negatívne.

O tom môžu porozprávať aktéri návrhu LIFE projektu, ktorý žiaľ nebol z dielne envirorezortu a jeho spriaznených organizácií. V roku 2020 si Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dovolilo prihlásiť v rámci výzvy LIFE 2020 a podalo koncept integrovaného projektu s akronymom NatAdapt (Nature based solutions for climate change adaptation in Slovakia / Prírodne založené riešenia pre adaptáciu SR na zmenu klímy), zameraný na implementáciu Stratégie adaptácie Slovenskej republiky na zmenu klímy. V projekte boli super veci pre klímu, no neboli super správni aktéri.

A aj keď bol koncept projektu zo strany Európskej komisie podporený, nakoniec stroskotal. Mnohí zo spolupracujúcich inštitúcií si spomenú na tohtoročné aprílové postoje ministerstva životného prostredia a ministra Jána Budaja k tomuto projektu. Jeho súčasťou boli aj aktívni pôdohospodári, ktorí mali v pláne robiť "ochranárske aktivity". Smutné poznanie v kontexte takýchto "odmietaní dehonestovania ochranárskych aktivít" ako je uvedené v stanovisku Štátnej ochrany prírody SR: http://www.sopsr.sk/web/?cl=20840 ...

Ing. Milan Ovseník

 

Naposledy zmenené: sobota, 27 november 2021 06:20
Prečítané: 2020
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.