Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Zamyslime sa, prečo bratislavskí lesníci neprichádzajú o prácu a v menej rozvinutých regiónoch dochádza k prepúšťaniu lesníkov

Žeby platenie za rekreáciu uchránilo príjem pre ľudí starajúcich sa o lesy? Cez víkend nás Denník N presviedčal v článku Soni Mäkkej, že Mestské lesy v Bratislave obmedzili ťažbu dreva, ale neprepustili jediného lesníka. V článku sa uvádza: "Mestské lesy v Bratislave dlhodobo ťažia iba minimálne množstvo dreva a uprednostňujú rekreačnú funkciu lesov. Zástupca riaditeľa mestských lesov Marek Páva hovorí, že aj keby ťažili maximálne množstvo, výnos z dreva by zďaleka nepokryl náklady na prevádzku lesoparku, financovať to musí hlavné mesto. Spoločenská objednávka Bratislavčanov je však podľa Mareka Pávu práve rekreácia."

Doporučený Rekreácia v Mestských lesov v Bratislave Foto: archív Lesmedium.sk Rekreácia v Mestských lesov v Bratislave

V nedeľu večer priniesol denník SME Korzár Košice článok nazvaný Štátne lesy za milión vynovili sídlo v Košiciach, ale sťahujú sa do Rožňavy s informáciou, že by malo to byť naopak, ľudia prídu o prácu.

Ako ďalej informuje "v rámci reštrukturalizácie štátneho podniku LESY SR dôjde k zlučovaniu jeho odštepných závodov. Zo súčasných 23 má ich počet klesnúť na 12." Tak sa zamyslime, čo je príčinou toho, že v Bratislave, vo viac rozvinutom regióne, sú lesníci úspešní a neprichádzajú o prácu a prečo dochádza k prepúšťaniu lesníkov po celom Slovensku v menej rozvinutých regiónoch?

Nie je to náhodou pre to, o čom hovorí pán Páva z mestských lesov v Bratislave? Teda, že spoločenská objednávka na rekreáciu vo všetkých lesoch musí byť financovaná z verejných zdrojov – zo štátneho rozpočtu? A tak ako mestská príspevková organizácia hlavného mesta dostáva ročný príspevok z rozpočtu Magistrátu hlavného mesta Bratislava približne 100 eur na hektár, nemali by takúto podporu dostávať aj ostatní obhospodarovatelia lesov z menej rozvinutých regiónov, kam sa často počas víkendov presúvajú Bratislavčania? Keď v súčasnosti títo biedni ľudia dostávajú podporu medzi 5 - 10 eur na hektár...?

Ing. Milan Ovseník

 

 

Prečítané: 1788
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.