Logo
Vytlačiť túto stránku

Ochranári finančne podporujú prírode blízke hospodárenie: Takmer 22 000 hektárov a 2,4 milióna eur

Štátna ochrana prírody SR podporí obhospodarovateľov hospodáriacich prírode blízkym spôsobom. Do konca roka 2023 preplatí vlastníkom či užívateľom pozemkov zvýšené náklady sumou viac ako desať miliónov eur. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Brocková. Informáciu uverejnila agentúra TASR na stránke Teraz.sk. 

Doporučený Ochranári finančne podporujú lesnícke postupy aj v Ordzovianskej dubine Foto Jozef Marko Ochranári finančne podporujú lesnícke postupy aj v Ordzovianskej dubine

Ochranári podporia obhospodarovateľov za hospodárenie prírode blízkym spôsobom na územiach Natura 2000 prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. ŠOP SR má v rámci piatich projektov so štátnou pomocou podpísaných 59 zmlúv o poskytnutí finančného príspevku na realizáciu opatrení v lesných biotopoch. 

"Realizátormi opatrení v lesných ekosystémoch a zároveň prijímateľmi štátnej pomoci sú hospodárske subjekty – vlastníci, respektíve užívatelia lesných pozemkov hlavne v územiach Natura 2000," uviedla pre TASR K. Brocková. Finančne budú podporené územia s plochou 21 974 hektárov. Vyplatených bolo 2,4 milióna eur, a to formou preddavkov alebo refundácie.

Hlavným cieľom projektov je podľa ŠOP SR ochrana a zlepšenie stavu druhov alebo biotopov živočíchov a rastlín európskeho významu a biotopov európskeho významu v územiach Natura 2000. Medzi hlavné podporované opatrenia patrí obnova lesných porastov s cieľom dosiahnutia prirodzeného drevinového zloženia, jemnejšie spôsoby obnovy porastov, ponechanie stromov na dožitie, ponechávanie hrubého mŕtveho dreva, výchova mladých lesných porastov, premena drevinového zloženia, nahradenie chemickej ochrany a zmena štruktúry porastov v hlucháních lokalitách.

"Prírode blízke obhospodarovanie chránených území sústavy Natura 2000 sa tak vďaka štátnej pomoci stáva atraktívnejším pre vlastníkov či miestnych obhospodarovateľov, podporuje život a prácu na vidieku a zároveň plní funkciu a ciele ochrany prírody a krajiny," konštatuje podľa TASR K. Brocková.

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 16 november 2021 09:10
Prečítané: 1079
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.