Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR: Za 70 rokov odchovaných 3 800 norikov muránskeho typu, vhodných do lesníckej prevádzky

Lesníci, milovníci koní a odborná hodnotiaca komisia oslávili spoločne 70. výročie chovu norika muránskeho typu počas jeho jesennej bonitácie. LESY SR štátny podnik o tom aktuálne informujú na sociálnej sieti.

 

Doporučený Norik Muránskeho typu, ideálny na prácu v lese Zdroj: FB stránka LESY SR Norik Muránskeho typu, ideálny na prácu v lese

„Stredisko chovu koní Dobšiná patriace pod Odštepný závod Revúca, LESY SR, š.p. je zamerané na chov chladnokrvných koní plemena norik muránskeho typu formou pastevného odchovu. Samotný chov tohto plemena oslávil v roku 2020 svoje 70. výročie, ktoré sa nám v tejto netradičnej pandemickej situácii podarilo osláviť 21.10.2021.

Za toto obdobie lesníci odchovali 3800 jedincov týchto kvalitných, ľahko ovládateľných koní, použiteľných v lesníckej prevádzke, poľnohospodárstve, agro- a lesoturistike. Aktuálne tu žije 183 koní a 40 tohtoročných žriebät.

Tradičný nástup odštartoval jesennú bonitáciu spočívajúcu v posudzovanie exteriéru a pohybu jednotlivých koní ako i celých kolekcií. Súčasťou osláv bolo tiež oceňovanie vlastných zamestnancov, ako i odborníkov za ich aktívny prístup a osobný vklad pri starostlivosti, zhodnocovaní a zachovaní chovu tohto plemena,“ napísali v statuse LESY SR, š. p.

 

Prečítané: 1021
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.