Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Na Slovensku hlucháň ochranárskym strašiakom proti lesníkom. Podľa Európskeho červeného zoznamu vtákov 2021 nemusíme mať o hlucháňa obavy

Spoločnosť BirdLife International zverejnila European Red List of Birds, teda Európsky červený zoznam vtákov 2021. Hlucháňa hôrneho (Tetrao urogallus), o ktorom ochranári na Slovensku tvrdia, že je ohrozený, však v aktuálnom zozname medzi ohrozenými druhmi vtákov v Európe nenájdete. Tento zarážajúci fakt si všimol predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštítnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník a na sociálnej sieti zverejnil text, v ktorom sa pýta, ako je to možné, keďže na Slovensku využili ochranári hlucháňa ako strašiaka proti lesníkom a vlastníkom lesov?! 

Doporučený Hlucháň hôrny Foto: Ing. Tibor Pataky, CSc. Hlucháň hôrny

„Spoločnosť BirdLife International zverejnila Európsky červený zoznam vtákov 2021. Upozorňuje, že každý piaty vtáčí druh v Európe je ohrozený vyhynutím. Na Slovensku je najviac ohrozený sokol rároh, no aj kedysi bežné druhy vtákov, žijúce na lúkach a poliach. No a kde je ten ikonický vták hôr - hlucháň hôrny, pre ktorého sa rozpútala kauza a sme strašení pokutou z Európskej komisie, že ho vraj nechránime?

IUCN 2021. Červený zoznam ohrozených druhov IUCN. Verzia 2021-2. https://www.iucnredlist.org/species/22679487/85942729  Stiahnuté 20. októbra 2021. Na strane 39 tohto dokumentu v prílohe č.1, je hlucháň uvedený v IUCN Red List Category (Europe) ako LC, "least concern".  V preklade: NAJMENEJ OBAVY - BEZ OBÁV, ako pre celú Európu, tak i pre EÚ 27.  Z web stránky IUCN sa dozvedáme, že taxonóm je najmenej znepokojujúci (LC), keď je hodnotený na základe kritérií červeného zoznamu a nespĺňa podmienky pre KRITICKY OHROZENÉ, OHROZENÉ, ZRANITEĽNÉ alebo TAKMER OHROZENÉ druhy vtákov...

V kontexte vášnivých diskusií o reforme národných parkov a zdôrazňovaním hrozby pokuty z Európskej komisie zo strany envirorezortu kvôli údajnej nedostatočnej ochrane hlucháňa sa pýtame - čo si o tom všetkom máme myslieť? A najmä - komu takéto strašenie a destabilita v spoločnosti najmä na vidieku prospieva?,“ napísal Ing. Milan Ovseník.

 

 

 

.

 

 

Naposledy zmenené: piatok, 22 október 2021 14:25
Prečítané: 1143
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.