Logo
Vytlačiť túto stránku

Minulý rok bol odchytený na Slovensku jediný medveď, v tomto roku zatiaľ štyri. Dva z odchytených medveďov boli usmrtené

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR odchytil v roku 2020 do odchytového zariadenia jedného jedinca medveďa hnedého, ktorý bol následne usmrtený. V roku 2021 (k 30.9.) boli do odchytového zariadenia odchytené zásahovým tímom štyri jedince medveďa hnedého, pričom jeden z nich bol následne usmrtený a tri boli premiestnené.

 

Doporučený Medvedia rodinka Foto: Ing. Šutý Medvedia rodinka

Tieto informácie sú uvedené v odpovedi Štátnej ochrany prírody SR na žiadosť Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, zaslanej v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám.

Z odpovede Štátnej ochrany prírody SR ďalej vyplýva, že v roku 2020 nebol vypustený zásahovým tímom do voľnej prírody žiadny jedinec medveďa hnedého. V tomto roku, opäť k 30.9., boli vypustené tri jedince medveďa hnedého do lokality Západné Tatry – Národná prírodná rezervácia Tichá dolina.

"Pravdepodobnosť, že medvedica zostane v Tichej doline je dosť nízka, pretože je to teritórium obsadené inými medveďmi. Nehovoriac o tom, že je zvyknutá na ľudí. Prítomnosť človeka doslova víta a predpokladám jej skorý návrat,"  uviedol začiatkom júla po premiestnení medvedej rodinky s medvedicou a dvoma mláďatami na portáli Noviny.sk Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP-u.

Jeho slová sa onedlho potvrdili. Ako napísal portál Poľovníctvo & rybárstvo „medvedia rodinka z Hrebienku, ktorá bola pred týždňom uspatá a presťahovaná do Tichej doliny sa 11.7.2021 ukázala pri novej chate Horskej záchrannej služby v Žiarskej doline.

Naposledy zmenené: piatok, 15 október 2021 05:48
Prečítané: 1673
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.