Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Vo svete a v Európe je vraj v národných parkoch iba jeden správca. Nie je to tak, konflikty záujmov sú v nich relatívne bežné

Jedným z najčastejšie používaných argumentov zástancov takzvanej reformy národných parkov na Slovensku je, že všade vo svete a v Európe existuje v národných parkoch jediný správca. V materiáli, ktorý v apríli 2020 vypracoval Inštitút environmentálnej politiky je ale uvedené, že viacero organizácií spravuje národné parky okrem Slovenska napríklad v Chorvátsku, Litve, Nemecku, Rumunsku a Slovinsku.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Podľa autorov štúdie medzinárodne porovnateľné údaje o starostlivosti a manažmente národných parkov v Európskej únii sú obmedzené. Inštitút environmentálnej politiky preto vysvetľuje, že realizoval vlastný dotazníkový prieskum v jedenástich geograficky blízkych krajinách, v ktorých boli národné parky založené najmä na ochranu lesných ekosystémov alebo majú podobný historický vývoj ako Slovensko. Okrem vyššie uvedených krajín získavali informácie o národných parkoch ešte v Bulharsku, Fínsku, Švédsku, Maďarsku a Česku.

„Konflikty ochrany prírody s inými záujmami sú v národných parkoch v Európe relatívne bežné. Žiadne alebo minimálne konflikty v národných parkoch uviedlo len Fínsko. Všetky ostatné sledované krajiny uvádzali niekoľko typov konfliktov. Najčastejšie išlo o strety záujmov v oblasti ťažby dreva, rozvoja regiónov a turizmu, infraštruktúry alebo poľnohospodárstva.

Vo Švédsku pramení hlavný konflikt zo snahy miestnych samospráv investovať do rozvoja cestovného ruchu v národných parkoch. V Českej republike existujú konflikty záujmov s regionálnym rozvojom a cestovným ruchom spôsobené prekrývaním kompetencií s ministerstvom poľnohospodárstva. V krajinách ako Slovensko, Poľsko alebo Maďarsko nemuseli v čase prieskumu byť v plánoch obhospodarovania lesov plne premietnuté opatrenia navrhnuté na ochranu druhov a biotopov,“  uvádza sa v materiáli Inštitútu environmentálnej politiky, nazvanom Ako fungujú národné parky v Európe.

Jozef Marko

Prečítané: 1060
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.