Logo
Vytlačiť túto stránku

Doplnenie národného zoznamu chránených území NATURA 2000: Po tlaku samospráv a vlastníkov pôdy zrušených niekoľko rokovaní

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pracuje na doplnení národného zoznamu chránených území NATURA 2000. Na väčšine z nich by mal platiť druhý stupeň ochrany. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MŽP. Informácia bola zverejnená na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Z rokovaní s Európskou komisiou však vyplynula potreba ďalších doplnkov. Ide hlavne o travinno-bylinné biotopy ako lúky, dubové lesy či slaniská," uviedol envirorezort. Štátnej ochrane prírody preto zadal úlohu na prípravu odborného návrhu podľa požiadaviek EK. Ku koncu augusta sa k doplneniu zoznamu uskutočnilo 84 rokovaní, z toho sa dve rokovania zrušili. Ďalších 45 rokovaní je podľa ministerstva naplánovaných na september.

MŽP zdôrazňuje, že v tomto prípade myslí na odškodnenie neštátnych vlastníkov pôdy. Ak dôjde k obmedzeniam a opatreniam, bude mať vlastník podľa zákona možnosť náhrady. Pôjde o zámenu pozemku za iný pozemok vo vlastníctve štátu, nájom pozemku, výkup pozemkov do vlastníctva štátu, zmluvnú starostlivosť či finančnú náhradu.

"K obmedzeniu bežného obhospodarovania môže dôjsť v závislosti od stupňa ochrany. Vzhľadom na to, že v aktuálnom dopĺňaní ide predovšetkým o lokality pre kosné lúky, na väčšine lokalít bol navrhnutý druhý stupeň ochrany," zacitovala TASR tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia.

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na svojej stránke na sociálnej sieti poukazuje na to, že envirorezort nepíše pravdu: „Zrušili minimálne tri - na Orave, Kysuciach a Považí, priamo po tlaku miestnej samosprávy a obyvateľov dotknutých obcí. A 14. a 17. septembra zverejnili na svojej webstránke, že sa rušia aj ďalšie septembrové stretnutia.

No a k tým obmedzenia a platbám. Pozor. Nie je rozhodujúci stupeň ochrany. Každé SKÚEV bude potrebovať Program starostlivosti... a tam si už vlastníkov pôdy tak ako v prípade chránených vtáčich území - začne kvitnúť kosatec napr. od 1.5. do 31.8. nepustíme ťa tam s kravkou. Tak ako sme pre možné hniezdenie vtákov prestali púšťať furmanov do lesov. A platby - no skúste si vyrátať, koľko táto krajina bude potrebovať peňazí, aby vykompenzovala všetky ochranárske sľuby?“

Podľa aktuálnych informácií bolo zrušené napríklad prerokovanie v Novej Bani...

 

 

 

Prečítané: 1233
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.