Logo
Vytlačiť túto stránku

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska: Ešte neboli odstránené krivdy totality a už sa chystajú ďalšie krivdy v podobe zákazov a obmedzení

Predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník sa včera po viac ako troch mesiacoch traumy, ktorú vyvolal poslanecko-ministerský návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny opätovne obrátil na predsedu a poslancov Národnej rady SR v mene viac ako milióna drobných súkromných vlastníkov pôdy, žijúcich zväčša na vidieku, z ktorých časť zabezpečuje starostlivosť o krajinu a hospodári na pôde.

Doporučený Zástupcovia urbárskych pozemkových spoločenstiev v Terchovej Foto Jozef Marko Zástupcovia urbárskych pozemkových spoločenstiev v Terchovej

V úvode mailu zákonodarcom uvádza, že podľa názoru vlastníkov lesov vedenie Ministerstva životného prostredia SR a Štátna ochrana prírody SR so svojimi správami národných parkov absolútne nezvládli komunikáciu s miestnym obyvateľstvom, žijúcim v slovenských národných parkoch. Diskusie vedené spôsobom "toto sa už rozhodlo na koaličnej rade", delené na skupiny, ktorým sa sľubovali rôzne sľuby (štátnym zamestnancom, že ich ŠOP prevezme do pracovného pomeru, obce, že budú mať hradené rozvojové projekty z Envirofondu, kde MŽP pripravilo novelu a neštátnym vlastníkom, že budú mať výkupy a kompenzácie),  pričom bol použitý selektívny výber účastníkov stretnutí bez jasných kritérií výberu s nemožnosťou vyjadrenia sa dotknutej verejnosti, ktorá mala záujem povedať svoj názor a tak musela zostať na uliciach jednotlivých miest napriek zásadám často omieľaného Aaruhského dohovoru.

„Takto organizované a vedené stretnutia vyvolávali nevôľu miestneho obyvateľstva, ktorého sa súčasný spôsob ochrany prírody bytostne dotýka. Mnohí cítia ešte krivdy totality, ktorú táto spoločnosť zatiaľ  neodstránila či nezmiernila jej dôsledky a už sa chystajú na nich ďalšie krivdy v podobe zákazov a obmedzení. A žijúci pamätníci násilnej kolektivizácie dedín v totalitnom režime prežívali množstvo asociácií pri príchode "pánov z Bratislavy" do ich kultúrnych domov na agitačné zhromaždenia.

Vôbec nebola predstavená komplexná reforma chránených území ani tak často prezentovaná reforma národných parkov. Alebo máme chápať pod reformou to, čo bez verejnosti pripravila vláda SR v Pláne obnovy a odolnosti, kde úplne odignorovala pôdohospodársky sektor, na čo sme protestovali až listom predsedníčke EK Usule von der Leyen, ktorý tiež prikladáme?,“ píše Ing. M. Ovseník.

Stanovisko ÚNIE pokračuje: Vieme však s Vládou SR schváleného dokumentu Envirostratégia 2030, na ktorú sa odvoláva aj PVV 2021-2024, kde je uvedené v časti  2.3 Zjednodušiť systém a dodržiavať bezzásahovosť v najvyššom stupni ochrany "Prehodnotí sa systém chránených území a jednotlivých stupňov ochrany na celom území Slovenska. Slovenská republika má v porovnaní s EÚ vysoký podiel chránených území na celkovej rozlohe štátu. Tieto územia však v minulosti neboli budované v súlade s medzinárodnými štandardmi. Často vznikali bez dostatočnej spolupráce s vlastníkmi a užívateľmi daných pozemkov. Ochrana a starostlivosť o tieto územia v mnohých prípadoch nie je dostatočná.

Do roku 2030 bude s cieľom účinnej ochrany prírody celá sústava chránených území prehodnotená za účastí všetkých zainteresovaných subjektov a na základe najlepšej praxe, kritérií IUCN a lokálnych potrieb. V prípade národných parkov sa prehodnotenie zabezpečí najneskôr do roku 2024. Zohľadní sa úplnosť a reprezentatívnosť ekosystémov, zachovanie druhov medzinárodného a národného významu a ohrozených druhov a biotopov. MŽP SR posúdi efektivitu starostlivosti o chránené územia podľa rámca vypracovaného Svetovou komisiou IUCN pre chránené územia. Dosiahne sa optimalizácia systému chránených území"

https://www.minzp.sk/files/iep/03_vlastny_material_envirostrategia2030_def.pdf

V Pláne obnovy a odolnosti sme zase našli reformu ochrany prírody, ale tá je podľa nášho názoru  v rozpore s vyššie uvedeným textom.

https://www.mfsr.sk/files/archiv/1/Plan_obnovy_a_odolnosti.pdf

A táto vláda sa zaviazala v PVV 2021-2024 k tomuto (str. 110):

"Dlhodobý spor lesníkov s ochranármi vyriešime v prospech lesa. Základom bude vypracovanie jednotného zákona o lesoch a ochrane prírody, ktorý odstráni súčasné rozpory. V spolupráci s ochranárskou obcou vykonáme revíziu chránených území. V územiach s najvyšším stupňom ochrany budeme rešpektovať bezzásahový režim. Hospodárenie v národných parkoch bude prírode blízke, zamerané výhradne na podporu ich cieľov. Všetky sporné otázky sa budú posudzovať spoločným expertnými skupinami lesníkov, ochranárov, krajinárov i ekonómov. Majitelia súkromných lesov budú za majetkovú ujmu z titulu ochrany prírody vždy riadne a včas odškodnení."

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=494677

„Na základe toho ÚNIA ako apolitické občianske združenie, obhajújuce európsku slobodu, definovanú v Charte základných práv EÚ a ústavné právo v Ústave SR , naformulovala hromadnú pripomienku, ktorú za tri dni od zverejnenia návrhu na Slovlex podpísalo temer 3 000 ľudí, žijúcich in situ na územiach národných parkov a uplatnila ju v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Pripájame ju v prílohe.

Považujeme za nevyhnutné využiť čas odkladu prerokovania návrhu v parlamente, ktorý vznikol na základe tlaku verejnosti ako aj mnohých organizácií vrátane tripartity prerokovania tohto návrhu a zodpovedne vyhodnotil všetky názory, pripomienky návrhy, ktoré boli uplatnené nielen v medzirezortnom pripomienkovom konaní, keďže k návrhu prišlo 134 pripomienok z toho 114 zásadných, vrátane hromadných, ale aj na jednotlivých diskusiách v regiónoch,“ uvádza okrem iného v stanovisku ÚNIE Ing. M. Ovseník.

Prečítané: 1949
(9 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.