Logo
Vytlačiť túto stránku

Mestské lesy Banská Bystrica opravujú európsku raritu: Vo vodnom žľabe Rakytovo sa má opäť plaviť drevo na jar 2022

Nedávne extrémne výkyvy počasia značne poškodili kultúrnu pamiatku – vodný žľab Rakytovo pri Dolnom Harmanci. Spoločnosť Mestské lesy Banská Bystrica v týchto dňoch začala s jej najväčšou obnovou od rekonštrukcie v roku 2006. Na opravu vyhľadávanej turistickej atrakcie nateraz odhaduje náklady vo výške 8 000 eur. TASR o tom včera informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Doporučený Záver vodného žľabu Rakytovo Foto Jozef Marko Záver vodného žľabu Rakytovo

TASR ďalej na stránke Teraz.sk píše, že funkčný vodný žľab, dlhý 2,5 kilometra, ktorý označujú za európsku raritu, sa v minulosti používal na plavenie palivového dreva. V súčasnosti slúži iba na ukážku historického plavenia. O túto pamiatku sa starajú zamestnanci spoločnosti Mestské lesy Banská Bystrica, ktorí po nedávnom silnom vetre musia na viacerých miestach odstrániť napadané kalamitné drevo či nanesené zosuvy pôdy a vymeniť drevené časti žľabu. Jeho oprava potrvá do zimného obdobia a bude pokračovať aj na budúci rok.

„Je to náročné, keďže pri oprave nesmú byť použité žiadne klince. Všetky časti žľabu ako pamiatky totiž musia byť z pôvodných materiálov, čiže drevené. Prácu sťažuje stále tečúca voda vo vodnom žľabe,“ konštatoval pre TASR hlavný inžinier mestských lesov Jozef Jankov.

Mestskí lesníci predpokladajú, že opravovať budú ešte asi dva mesiace. V zimnom období to už v tejto lokalite nie je možné.

„Na budúci rok budeme pokračovať. V tejto chvíli je ťažké odhadnúť ďalšie náklady. Časť žľabu je zahádzaná vyvrátenými stromami po víchrici, ktoré musíme najskôr odstrániť a až tak uvidíme skutočné poškodenie. Odhadujeme, že budeme musieť investovať minimálne ďalších 8 000 eur,“ dodal Jozef Jankov s tým, že spoločne s kolegami verí, že na jar 2022 sa pri plavení dreva v doline Rakytovo konečne zídu. Tradičné podujatie totiž museli už druhý rok po sebe z dôvodu pandémie zrušiť.

TASR dodala, že vodný žľab Rakytovo bol vybudovaný v 19. storočí. V roku 2001 ho vyhlásili za kultúrnu pamiatku a v roku 2006 sa realizovala jeho veľká rekonštrukcia.

 

Prečítané: 1279
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.