Logo
Vytlačiť túto stránku

Spoločná rezolúcia vlastníkov lesov, samospráv, lesníkov, poľovníkov a ďalších k novele zákona o ochrane prírody a krajiny: Žiadame prehodnotiť chránené územia

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska aktuálne uverejnila na sociálnej sieti status s informáciou o tom, že ministerstvo životného prostredia začalo s výjazdami do deviatich národných parkov plniac sľub, že chce počuť názory miestneho obyvateľstva. Tretie stretnutie sa uskutočnilo predvčerom v Brzotíne pre ľudí z Národného parku Slovenský kras. Zúčastnil sa ho aj podpredseda ÚNIE a predseda Gemerského regionálneho združenia vlastníkov neštátnych lesov Ing. Ján Lach. Starostovia spolu s majiteľmi lesov podpisom pod Spoločnú rezolúciu zhodnotili doterajšie 19-ročné skúsenosti s národným parkom.

Doporučený Ing. Ján Lach o Spoločnej rezolúcii pre médiá Zdroj: FB stránka ÚNIE Ing. Ján Lach o Spoločnej rezolúcii pre médiá

„Zástupcovia obecných samospráv, vlastníkov lesov, členov Slovenskej lesníckej komory, Slovenskej poľovníckej komory a ďalších organizácií, združujúcich obyvateľov žijúcich v Národnom parku Slovenský kras, vyslovujú nesúhlas s pripravovanou novelou zákona 543/2002 Z.z., lebo vytvára podmienky pre zhoršenie kvality života obyvateľov dotknutého regiónu.

Pred prijatím novely zákona 543/2002 Z.z. žiadajú:

1. PREHODNOTIŤ CHRANENÉ ÚZEMIA v zmysle vládou schválenej ENVIROSTRATÉGIE 2030 a Programového vyhlásenia vlády 2021-2024 podľa medzinárodných pravidiel.

2. VYPRACOVAŤ nezávislú dopadovú analýzu na sociálnu, environmentálnu a ekonomickú sféru a PRIPRAVIŤ ZÁVÄZNÝ PLÁN EKONOMICKÉHO A SOCIÁLNEHO ROZVOJA s vyčlenením finančných prostriedkov na jeho realizáciu.

3. DOHODNÚŤ SA S VLASTNÍKMI tak, ako to vravia dokumenty Európskeho parlamentu a Európskej komisie, nakoľko v minulosti sa pri vyhlasovaní chránených území vôbec neprihliadalo na ich názor.

4. NANOVO VYHLÁSIŤ NÁRODNÉ PARKY, PRÍRODNÉ PARKY a CHRÁNENÉ KRAJINNÉ OBLASTI v riadení a správe chránených území zabezpečiť účasť zástupcov kľúčových aktérov a obyvateľov dotknutého regiónu s ROZHODOVACÍMI KOMPETENCIAMI,“ uvádza sa v Spoločnej rezolúcii, uverejnej na stránke ÚNIE na sociálnej sieti.

ÚNIA v závere statusu informuje, že Spoločnú rezolúciu prevzal v rokovacej miestnosti štátny tajomník MŽP SR Juraj Smatana a verí, že ju predloží poslancom Národnej rady SR a Európskej komisii súčasne s jasným plánom - ako naplnia tieto požiadavky.

 

Prečítané: 2682
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.