Logo
Vytlačiť túto stránku

Reštitúcie sa vlečú

Aj napriek snahe povinných osôb dorieši reštitučné nároky oprávnených osôb v posledných rokoch dochádza k zníženiu počtu a výmery doriešených žiadostí.

Vlani bolo doriešených 1 121 žiadostí s výmerou 9 888 ha. Konštatuje sa to v správe, ktorú v tomto týždni prerokovala vláda. Podľa predkladateľa - ministerstva pôdohospodárstva, je znižovanie počtu vybavených žiadostí je spôsobené faktom, že oprávnené osoby napriek výzvam zo strany povinných osôb nepredložili relevantné doklady preukazujúce oprávnenos ich požiadavky, odmietajú znáša náklady spojené s doriešením užívacích práv, hlavne pri potrebe identifikácie lesných pozemkov v teréne. Vo väčšine ide o usporiadanie užívania k drobným pozemkom, často v podielovom spoluvlastníctve a spoluvlastníci sa odmietajú združi do združení alebo spoločenstiev.

K 31. 12. 2007 v rámci SR bolo z celkového počtu 101 389 prijatých žiadostí o vrátenie užívacích práv s požadovanou výmerou 1 023 449 ha, kladne doriešených bolo 55 277 žiadostí s výmerou 913 271 ha.

(gov)

Prečítané: 1404
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.