Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Poslanci parlamentu by mali poznať pravdu o ťažbe dreva v národných parkoch!

Minister životného prostredia SR Ján Budaj poslal 8. júna tohto roka poslancom Národnej rady SR sprievodný list k pracovnému materiálu, pochádzajúcemu z prípravnej skupiny pre transformáciu národných parkov Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky. 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Transformácia národných parkov prichádza v hodine dvanástej, pretože úbytok lesov a niekedy až ich drancovanie sa v poslednej dobe týkalo národných parkov. Pre ilustráciu uvádzame, že ak za roky 2012 – 2015 bola vykonávaná na území národných parkov priemerná ťažba 240 293 m3/ročne, potom v období 2016 – 2019 to bolo až 873 114 m3/ročne,“ uviedol okrem iného v liste poslancom parlamentu minister J. Budaj.

Národné lesnícke centrum vo Zvolene a Štátna ochrana prírody SR v spoločnom vyhlásení 15. júla dali pôvodne chybné údaje o vývoji ťažieb v národných parkoch na pravú mieru, vysvetlili, ako k chybe došlo a zverejnili objektívne informácie.

„Zo spracovaných údajov vyplýva, že výška ťažby v národných parkoch od roku 2012 bola zhruba na rovnakej úrovni. Za posledný rok klesla takmer na polovicu ťažieb predchádzajúcich rokov.

Z podkladov vykonania ťažby drevnej hmoty v národných parkoch doložených z NLC Zvolen za roky 2012 – 2020 vyplýva, že za roky 2012 – 2019 sa vyťažilo a odviezlo spolu 8,22 mil. m3 drevnej hmoty, v priemere ročne 1,03 mil. m3 , čo predstavuje pri celkovej výmere porastovej pôdy národných parkov 321 tis. ha silu zásahu 3,21 m3/ha. Z uvedeného množstva predstavovala náhodná ťažba 78 % podiel.

V roku 2020 sa vyťažilo a odviezlo spolu 591 tis. mdrevnej hmoty, čo predstavuje silu zásahu 1,84 m3/ha. Pravdepodobným dôvodom zníženia výšky ťažby v roku 2020 bol celkovo menší objem spracovanej náhodnej ťažby, ako aj problémy na trhu s drevom z dôvodu vzniku pandémie,“ napísali  v spoločnom vyhlásení NLC a ŠOP SR.

Pre ilustráciu, smrek obyčajný s priemerom v prsnej výške 50 cm a výškou 30 metrov má objem (bez kôry) 2,25 m3. Takže na ploche 100 x 100 metrov bolo v národných parkoch vyťažených priemerne 1,5 stromu za rok. V minulom roku dokonca nebol vyťažený ani jeden celý strom na hektár. Takže to je to drancovanie, o ktorom píše minister poslancom...!?  

K podielu náhodnej ťažby v národných parkoch, ktorý bol až 78 percentný. Ide o vynútenú ťažbu porastov po vetrovej a podkôrnikovej kalamite. Bez včasného zásahu a spracovania napadnutých, chorých, poškodených, polámaných a vyvrátených stromov dochádza k rozvratu kalamitných lesných porastov, k ich odumieraniu a rozširovaniu škodcov do okolitých zdravých lesov. Aj toto je drancovanie, pán minister?

A úbytok lesov? To je nezmysel, ktorý už azda ani nie je dôstojné komentovať. Ak niekto skrátka nerešpektuje metodiku Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), pretože v súlade s ňou výmera lesov na Slovensku rastie, tak je to úplne zbytočné (na doplnenie údaje zo Zelenej správy 2020: v  roku  2019  dosiahla  výmera lesných porastov 1 949,98 tisíc ha a v porovnaní s rokom 1990 sa zvýšila o 28,3 tisíc ha, približne o 1,5 %. Priemerný  ročný  nárast  výmery  lesných porastov bol 943 ha).

Poslanci by ale mali poznať pravdu o obhospodarovaní lesov v národných parkoch. Zvlášť, keď majú onedlho rozhodovať o ich transformácii, presadzovanej práve ministrom Budajom...

Jozef Marko

Prečítané: 2476
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.