Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Zásoba porastu je kapitál, prírastok dreva je úrok. Lesnícky život iba z úroku

Počas stretnutia s prešovskými štátnymi lesníkmi sa so mnou podelili o zaujímavý postreh, ktorý si priniesli z minuloročnej exkurzie od švajčiarskych kolegov. Tí hovoria, že pre nich je zásoba dreva v lesnom poraste kapitál a ročný prírastok drevnej hmoty je úrok. Žijú len z tohto úroku, pričom takýto lesnícky život im umožňuje les, v ktorom sa nachádzajú všetky vekové stupne – nálety, nárasty, mladiny, žrďkoviny, žrďoviny, dospievajúce kmeňoviny i dospelé kmeňoviny.

Doporučený Vyznačené cieľové stromy na skusnej ploche Foto Jozef Marko Vyznačené cieľové stromy na skusnej ploche

Na skusnej ploche s rozmermi 30 x 30 metrov (skusnou plochou je podľa zákona o lesoch lesný pozemok alebo jeho časť, ktorá slúži na sledovanie, hodnotenie a zisťovanie stavu a vývoja lesa) v objekte Pro Silva v Kráľovčíku na Lesnej správe Hanušovce nad Topľou mal cieľový strom C1 v roku 2014 priemer v prsnej výške d 1,3 60 centimetrov a v roku 2019, kedy bol opätovne premeraný, dosiahol priemer až 68 centimetrov. Za päť rokov teda dosiahol hrúbkový prírastok osem centimetrov vďaka veľkej, rozložitej korune, ktorá podľa slov lesníkov dokáže vytvárať takéto veľké prírastky drevnej hmoty. Iný, tienený strom na rovnakej skusnej ploche, dosiahol za rovnaký čas hrúbkový prírastok iba tri centimetre. Jeho čas však ešte len príde, keď aj jemu lesníci včas uvoľnia korunu.

Celková zásoba dreva bola v roku 2014 na tejto skusnej ploche 47 m3, vyťažených bolo za päťročné obdobie 14 m3 a na ploche ostalo v roku 2019 42,5 m3. V tomto roku je už zásoba dreva na tejto ploche rovnaká ako pred siedmimi rokmi. Takže aj tunajší lesníci hospodária tak, že si z lesa berú len úrok a zachovávajú kapitál. Treba však uznať, že princíp takéhoto hospodárenia nazvali ich kolegovia z krajiny Helvétskeho kríža skutočne výstižne.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: pondelok, 05 júl 2021 17:41
Prečítané: 1963
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.