Logo
Vytlačiť túto stránku

O dva dni sa budú poslanci zaoberať presunom lesov v národných parkoch pod ochranu prírody: O tri mesiace rozhodnú

Návrh novely zákona, ktorým sa majú presunúť pozemky v chránených územiach pod ochranárov, schválila koaličná rada. Parlament by sa ňou mal zaoberať v stredu 30. júna. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR Jaroslav Karahuta. Jeden z predkladateľov návrhu Jaromír Šíbl povedal, že druhé čítanie novely presunuli na septembrovú schôdzu, aby sa cez leto vytvoril priestor na diskusiu a pripomienky. Koaličná SaS, OĽANO aj Sme rodina deklarovali, že návrh z národnej rady nestiahnu. Strana Za ľudí s novelou súhlasí. Informáciu uverejnila tlačová agentúra TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Bezzásahový režim presadený ochranármi na Fabovej holi v Národnom parku Muránska planina Foto Jozef Marko Bezzásahový režim presadený ochranármi na Fabovej holi v Národnom parku Muránska planina

Podľa TASR sa prekladatelia návrhu dohodli s ministerstvom životného prostredia, že druhé čítanie novely sa uskutoční na septembrovej schôdzi. Chcú si nechať trojmesačný priestor na prediskutovanie návrhu, vysvetlil Jaroslav Karahuta. Počas toho sa vyčlenia dva týždne na medzirezortné pripomienkové konanie. Vyjadriť a zaslať pripomienky k návrhu tak budú môcť všetky dotknuté strany.

"Nebránime sa ďalším vylepšeniam a doplnkom. Chceme diskutovať so všetkými záujmovými skupinami, aby bol výsledný návrh zákona čo najlepší, samozrejme, so zachovaním základnej myšlienky návrhu," povedal pre TASR Jaromír Šíbl.

Hovorca SaS Ondrej Šprlák poukázal, že reforma v chránených územiach je spoločným návrhom koaličných poslancov, ktorý vychádza z programového vyhlásenia vlády: "Za stranu SaS neplánujeme stiahnuť podpis z tejto novely.“

Strana Za ľudí súhlasí s návrhom prevodu štátnych pozemkov v národných parkoch pod štátnu ochranu prírody. "Tejto téme sa aktívne venujeme a považujeme ju za jednu z priorít, ktoré sú aj v programe strany Za ľudí a rovnako aj v koaličnej zmluve," cituje TASR predsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú.

TASR dodáva, že je podľa nej dôležité, aby návrhu predchádzala diskusia a došlo k riešeniu medzi ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom a šéfom envirorezortu Jánom Budajom. Dodala, že v súčasnosti sa ťažko hľadá rovnováha medzi lesníkmi, ochranármi a záujmami verejnosti.

Zjednotiť správu Tatranského národného parku pod ministerstvo životného prostredia mal aj návrh zákona z dielne nezaradeného poslanca Národnej rady SR Miroslava Kollára. Ten nakoniec návrh z rokovania parlamentu stiahne a podporí návrh skupiny koaličných poslancov o reforme národných parkov.

Naposledy zmenené: pondelok, 28 jún 2021 10:33
Prečítané: 1405
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.