Logo
Vytlačiť túto stránku

Gesto neštátnych vlastníkov lesov: Solidarita so štátnymi lesníkmi a robotníkmi

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska dnes informovala v tlačovej správe, že včera ich cestou do Bratislavy zastihla správa o zákaze účasti zástupcov štátnych organizácii lesného hospodárstva na masmediálnom podujatí envirorezortu k národným parkom, prezentované ako diskusia k novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú zorganizovalo Ministerstvo životného prostredia. Na portáli Lesmedium.sk publikujeme podstatnú časť obsiahleho stanoviska ÚNIE.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Naše dlhodobé negatívne skúsenosti s rôznymi nekalými praktikami envirorezortu a prezentáciou takýchto podujatí pred Európskou komisiou, preukazujúcou údajné prerokovania ich návrhov, prípadne až súhlasov súkromných majiteľov lesov s ich plánmi ovládnuť súkromnými osobami vlastnenú pôdu prekopírovanými prezenčnými listinami, nás vedú k opatrnosti pri rokovaniach a mediálnych vystúpeniach s envirorezortom.

Na základe informácie z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o rozhodnutí ministra Samuela Vlčana, odporúčajúceho aj stavovským organizáciám zvážiť účasť na tomto podujatí envirorezortu, ktoré bolo pripravené na mediálnu propagandu, podporujúcu skostnatelé útvary národných parkov, založené na základoch násilnej, totalitnej moci predchádzajúceho zločinného režimu, rozhodli sme sa gestom neúčasti na mediálnom enviropodujatí podporiť štátnych lesníkov a robotníkov, starajúcich sa o naše štátne lesy.

Zvlášť v súčasnosti, kedy Ministerstvo životného prostredia SR mediálne nadmieru pomáha mimovládnym organizáciám, ktoré majú záujem hospodáriť a brať úžitky z pôdy v chránených územiach aj na súkromných pozemkoch, bez zaváhania sa dvanásti predstavitelia ÚNIE a ich regionálni zástupcovia od Polonin až po Bratislavu cestou rozhodli nezúčastniť sa takéhoto formátu podujatia.

Telefonicky ospravedlnili svoju neúčasť ministrovi Budajovi. Vysvetlili dôvody svojho rozhodnutia, prameniace z nesúhlasu s takýmto formátom stretnutia, przentovaného ako diskusia, avšak jediné slovo budú mať nadmieru pripravení ochranári. Požiadali ministra opätovne o osobné stretnutie s  predstaviteľmi súkromných a spoločenstevných lesov zo všetkých regiónov. 

Napriek tomu, že chránený slovenský vidiek potrebuje diskutovať, potrebuje čestné konanie a pravdu, vývoj situácie nakoniec potvrdil, že to bolo správne rozhodnutie, ktorým sme si ochránili stavovskú česť a solidárne podporili kolegov - štátnych lesníkov a robotníkov, starajúcich sa o naše štátne lesy .

Predstaviteľov ÚNIE šokovala vydaná tlačová správa envirorezortu, v ktorej sa uvádza, že sme s nimi na Bôriku debatovali o národných parkoch. Nie, nedebatovali, pretože nechceme takéto propagandistické  formáty, na ktorých nemáme dostatok času prezentovať svoje názory. Organizátori podujatia nám nepovedali podrobné témy a nedali nám priestor na pripravenú prezentáciu. Chceli len našu papierovú účasť.  A toto odmietame,“ píše okrem iného v tlačovej správe ÚNIA.

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska opakovane verejne vyzýva na osobné stretnutie ministra Jána Budaja. Aby tak, ako predstupoval na tribúny Nežnej revolúcie, ktorá sňala reťaze totality a oslobodila ľudí od zločinného režimu, predstúpil pred miestne vidiecke obyvateľstvo, kde prediskutujú dôvody, prečo nie je správne zbavovať ľudí ich rodnej zeme, ale radšej ich zapojiť do aktivít, ktoré zabezpečia priestor pre prírodu aj pre ľudí.

Prečítané: 1596
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.