Logo
Vytlačiť túto stránku

Tragédia na Liptove: Envirorezort hovorí o jej zneužití na kampaň poľovníkov. Poľovníci poukazujú na schizofréniu a neschopnosť ministra riešiť problém s medveďmi

Ministerstvo životného prostredia SR prijalo s poľutovaním správu o smrti 57-ročného muža v obci Liptovská Lúžna, ktorý sa podľa medializovaných správ mohol stať obeťou útoku medveďa. Rezort však považuje za nevyhnutné počkať na výsledky vyšetrovania. Ako informoval odbor komunikácie, ministerstvo v súvislosti s vyjadreniami štátneho podniku LESY SR konštatuje, že z lokality Liptova, ani z oblasti Liptovská Osada neregistruje žiadnu požiadavku na odstrel medveďa. Informáciu zverejnil portál NášVidiek.sk. Dnes popoludní tlačová agentúra TASR publikovala na stránke Teraz.sk aktuálnu informáciu, podľa ktorej pitva 57-ročného muža, ktorého telo našli včera v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej, preukázala, že zahynul po útoku medveďa. TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom.

Doporučený Liptov, lokalita Ráztoky, Medvedia dolinka Ilustračné foto LESY SR, OZ Liptovský Hrádok Liptov, lokalita Ráztoky, Medvedia dolinka

Tvrdenia podniku LESY SR o tom, že ich žiadosti o odstrel medveďa sú dlhodobo zamietané preto považuje za zavádzajúce. Envirorezort zdôraznil, že štátne lesy nepožiadali o žiaden odstrel medveďa v tomto ani v minulom roku. Odmieta zneužitie nešťastia, ktoré sa stalo v lese za doposiaľ nevyjasnených okolností, na kampaň poľovníkov proti ochrane prírodného bohatstva, ku ktorému patria aj žijúce medvede, vlky a rysy.

Ministerstvo zároveň vyjadruje počudovanie nad tým, že k obhliadke stôp na mieste činu neboli pripustení odborníci zo Štátnej ochrany prírody SR. „Pokiaľ pitva a vyšetrovanie potvrdia, že prišlo u nás po prvý raz k takému stretu medveďa a človeka, ktoré sa skončilo smrťou človeka, bude to poľutovaniahodné nešťastie,“ cituje stanovisko envirorezortu portál NášVidiek.sk.

Muža usmrteného medveďom našli v navštevovanej doline Banskô, ktorá je v pôsobnosti Lesnej správy Liptovská Osada. Prizvaný súdny lekár konštatoval, že smrť nenastala prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. Na mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. Informovala o tom v pondelok 14. júna vedúca odboru komunikácie štátneho podniku LESY SR Marína Debnárová s tým, že ide pravdepodobne o prvý prípad usmrtenia človeka medveďom v tomto roku.

Slovenská poľovnícka komora v reakcii uviedla, že rázne odmieta tvrdenia envirorezortu. Poľovníci podľa nej nespustili žiadnu kampaň a rovnako čakajú na výsledky pitvy a konečné potvrdenie príčin smrti postihnutého.

 „Naopak, vyjadrenia ministra životného prostredia, ktorý sa okamžite snažil prekryť túto tragédiu útokom na poľovníkov, len potvrdzujú schizofréniu a neschopnosť ministra životného prostredia problém s neúnosne vysokými stavmi medveďa na Slovensku riešiť. Zároveň potvrdzujú aj neschopnosť niesť za svoje rozhodnutia a ich dôsledky zodpovednosť,“ povedal podľa portálu NášVidiek.sk hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Podľa poľovníkov sa stalo presne to, na čo už vzhľadom na skúsenosti z Rumunska dlhodobo upozorňujú. Slovensko má dlhodobo najväčšiu hustotu medveďov na svete. Slovenská poľovnícka komora sa preto domnieva, že k stretom človeka s medveďom bude dochádzať častejšie.

Envirorezort podľa poľovníkov vôbec neprezentuje fakt, že tí, ktorí požadujú lov medveďa nie sú poľovníci, ale ľudia z vidieka, obyvatelia obcí, ktorí chcú využívať svoje lesné pozemky, ale majú strach z medveďov. Samosprávy miest a obcí chcú chrániť život a zdravie svojich občanov, no nie je im to umožnené.

„Nech si pán minister Budaj vyskúša pobyt na Liptove a zmení názor tak rýchlo, ako ho zmenil po návšteve mesta Vysoké Tatry v minulom roku, keď tvrdil, že naše národné bohatstvo – medveď, sa zabíjať nebude,“ cituje Alojza Kaššáka portál NášVidiek.sk. Ministerstvo životného prostredia SR podľa neho vidí jediný problém s medveďmi v kontajnerových stojiskách, ktoré však nie sú jeho hlavnou príčinou.

Množiace sa problémy s medveďmi podľa poľovníkov nevyrieši 5-členný zásahový tím pre medveďa hnedého. Slovenská poľovnícka komora zastáva názor, že Ministerstvo životného prostredia SR manažment veľkých šeliem dlhodobo nezvláda a nekomunikuje s nikým z miestnych ľudí, samosprávami ani s odbornými organizáciami

Naposledy zmenené: utorok, 15 jún 2021 14:50
Prečítané: 1605
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.