Logo
Vytlačiť túto stránku

Les sa po požiari obnovuje

Rany na prírode, ktoré jej spôsobil pred vyše rokom rozsiahly požiar v lesoch Hornojelenskej doliny nad Starými Horami v Národnom parku Veľká Fatra, sa zaceľujú len pomaly. Ničivý živel tam od 15. do 24. apríla zachvátil a poškodil približne 115 hektárov lesa.

Požiar najviac zasiahol hrabanku, ktorá zhorela a s ňou aj mikroorganizmy, ktoré pôdu oživujú. Oheň zasiahol aj stromy, najmä borovice, ktoré vysychajú. Pomerne odolné buky a javory sa však takmer všetky znovu olistili.

V oblasti zasiahnutej požiarom boli dve brložiská medveďov samca a samice. Žili tam aj rysica a ďalšie cicavce, ktoré ušli pred ohňom a opustili ničivým živlom zdevastovanú lokalitu. Tohto roku sa však do požiarom postihnutej oblasti už znovu nasahovali medveď i rys.

"Po myšiach a ďalších drobných lesných hlodavcoch tam niet takmer žiadna stopa. Z vtákov tu boli bežné ďatle, brhlíky, kôrovníky, sýkorky, ale hniezdil tam aj jeden pár bociana čierneho. Ten opustil svoje sídlo a presahoval sa do susedného lesa, kde hniezdi aj tohto roku a na staré miesto sa už nevrátil. Podobne aj pár výra skalného, ktorý v čase požiaru zahrieval znášku, opustil svoje hniezdisko a presahoval sa na susednú lokalitu, v ktorej hniezdi aj teraz," konštatoval pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.

V postihnutom lese hniezdili sovy lesné, kuviky kapcavé a sovy dlhochvosté. Na hrebeni, na ktorý sa až oheň vyšplhal, bolo tokanisko tetrova hlucháňa, ktoré zostalo po požiari opustené. Sýkorky, ďatle, kôrovníky, kolibkáriky, mucháriky a ďalšie vtáky viazané hniezdením a potravne na koruny a kmene stromov neopustili všetky požiarom postihnutú lokalitu, ale osídlili ju v menšom počte ako predtým. Značný úbytok odborníci evidujú u ľabtušiek, červienok a ďalších operencov, ktoré hniezdia a aj obživu si hľadajú na zemi, dodal Saniga.

V ohňom zasiahnutom lese rapídne ubudlo i obojživelníkov a plazov. Tiež ďalších rôznych bezstavovcov, ktorým sa podstatne zmenšila nielen potravná ponuka, ale aj možnosti úkrytu. Požiarom postihnutý les však vytvoril pre niekoľko rastlinných a živočíšnych druhov, viazaných výlučne na takýto špecifický biotop, vhodné podmienky. A tak počas najbližších rokov, keď sa bude z požiaru "spamätáva", osídlia požiarisko takzvané pionierske organizmy, konštatoval M. Saniga.

(tasr)

Prečítané: 1509
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.