Logo
Vytlačiť túto stránku

Minister Ján Mičovský končí: 31. mája odstúpi z funkcie

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský dnes oznámil, že odstúpi z funkcie. Urobiť tak chce v pondelok 31. mája. Jeho krok súvisí s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde. Informáciu zverenila tlačová agentúra TASR na stránke Teraz.sk. 

Doporučený Minister Ján Mičovský oznamuje svoje odstúpenie Zdroj: FB stránka MPaRV SR Minister Ján Mičovský oznamuje svoje odstúpenie

Predseda vlády Eduard Heger vníma ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského ako človeka s veľkým zmyslom pre spravodlivosť. Uviedol to v reakcii na jeho ohlásenú demisiu. "Jeho rozhodnutie akceptujem a vyjadrujem vďaku za odvedenú prácu v rezorte, v ktorom zdedil po bývalých vládach premyslený systém nezaslúžených privilégií a úplatkov. Očista tohto rezortu však bude pokračovať, rovnako ako nastavenie nových spravodlivých pravidiel v dotačnej politike," cituje TASR E. Hegera.

TASR ďalej uvádza, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 21. mája na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na väzobné stíhanie v prípade siedmich obvinených osôb. Ide o osoby, ktoré Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala 19. mája v súvislosti s korupciou na Slovenskom pozemkovom fonde v rámci akcií Latifundista a Feudál. Medzi obvinenými bola aj generálna riaditeľka SPF Gabriela B., ktorá do funkcie nastúpila za súčasnej vlády a nominoval ju Ján Mičovský. Ministersto pôdohospodárstva 24. mája prijalo jej abdikáciu. Skutočnosť, že sa orgány činné v trestnom konaní venujú aj nominantom súčasnej koalície podľa ministerstva potvrdzuje otvorenosť a úprimnosť protikorupčného snaženia tejto vlády.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hodnotí demisiu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského ako logické vyústenie všetkých vážnych problémov a napätej situácie v agropotravinárstve. Pre TASR to uviedla hovorkyňa komory Jana Holéciová v reakcii na ohlásenú demisiu ministra Mičovského. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa nej ministrovo rozhodnutie rešpektuje a hodnotí ako prirodzené vyústenie obrovského množstva nahromadených a nesprávne riešených problémov, ktoré sú prítomné v rezorte.

"Ján Mičovský prišiel na pozíciu ministra ako protikorupčný bojovník s ocenením Biela vrana. Práve preto dnešný ministrov krok oceňujeme a ľudsky mu rozumieme. Musíme však zdôrazniť, že po tom, ako nezískal z Plánu obnovy a odolnosti ani euro, po neutíchajúcich konfliktoch s ministrom Jánom Budajom, po všeobecnej nespokojnosti poľnohospodárov a potravinárov s krokmi ministerstva je toto logické vyústenie situácie. Situácia v agropotravinárskom sektore je dramaticky kritická. Sme pripravení kedykoľvek konštruktívne rokovať s novým ministrom," povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Z pohľadu najväčšej a najreprezentatívnejšej agropotravinárskej samosprávy viac ako ročné pôsobenie Jána Mičovského na pozícii ministra sprevádzalo množstvo nesprávne riešených tém, ktoré odbornú verejnosť viac rozdeľovalo než spájalo.

Prečítané: 1509
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.