Logo
Vytlačiť túto stránku

V Českej republike stále „řádí“ lykožrútová kalamita

Výskumní ústav lesního hospodářství a myslivosti v najnovšej tlačovej správe konštatuje, že zdravotný stav lesov v Českej republike stále výrazne ovplyvňuje veľkoplošná lykožrútová kalamita. Napriek tomu sa podľa českých výskumníkov v minulom roku objavili aj pozitívne momenty. Najmä priebeh a vplyv počasia (podobne ako v roku 2019) bol po viac ako päťročnej nepriaznivej perióde pre lesy pozitívny. VÚLHM však uvádza, že celkové bilancovanie napadnutia smrekových porastov podkôrnym hmyzom dosiahlo u našich západných susedov v roku 2020 hodnotu najmenej 25 mil. m3 a objem náhodných ťažieb (a takisto aj celkových ťažieb) tak naďalej výrazne prekračuje odvodený ročný etát, teda množstvo dreva, ktoré môže byť za rok vyťažené.

Doporučený Mapka výskytu a intenzity lykožrútovej kalamity v Českej republike Zdroj: internetová stránka VÚLHM Mapka výskytu a intenzity lykožrútovej kalamity v Českej republike

Výskumní ústav lesního hospodářství a myslivosti v tlačovej správe píše, že teplotne išlo opäť o obdobie výrazne nadnormálne (odchýlka +1,2 °C) a v prvej tretine roka navyše trvajúce sucho dosahovalo podľa niektorých zdrojov najhoršie parametre za posledných 500 rokov. Nasledujúce zrážkovo bohaté mesiace našťastie vlahovú bilanciu výrazne vylepšili a celkovo preto boli opäť od roku 2013 zaznamenané zrážkové úhrny nad dlhodobým ročným priemerom (112% normálu). Chladnejšie a zrážkovo bohatšie vegetačné obdobie uplynulého roka predstavovalo menej priaznivé podmienky pre výskyt najmä hmyzích škodcov.

Hlásenia za rok 2020, ktorá Lesná ochranná služba dostala z rozlohy reprezentujúci necelých 70% celkovej výmery lesov v Česku, vykázala medziročne len mierny nárast objemu poškodenia (z 19,3 mil. m3 na 19,8 mil. m3). Objem náhodných ťažieb po prepočte na celú rozlohu tuzemských lesov tak aj naďalej výrazne prekračuje odvodený ročný etát. Pôsobením biotických škodlivých činiteľov bolo podľa evidencie poškodené 15,4 mil. m3 drevnej hmoty. Pre porovnanie, v roku 2019 išlo o 14,8 mil. m3, v roku 2018 o 8,6 mil. m3, v roku 2017 o 4,1 mil. m3 a v roku 2016 o 3,5 mil. m3. Úplne dominantnú úlohu pritom zohráva dlhodobo premnožený podkôrny hmyz.  

Link na celú tlačovú správu VÚLHM o podkôdnikovej kalamite v Českej republike:

https://www.vulhm.cz/kurovcova-kalamita-v-roce-2020-a-vyhled-na-rok-2021/  

Prečítané: 1420
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.