Logo
Vytlačiť túto stránku

Spoločná tlačová správa lesníkov, poľovníkov, vlastníkov lesov, poľnohospodárov, potravinárov a včelárov: Praktiky vedenia ministerstva životného prostredia sú horšie ako v totalite

Slovenská lesnícka komora, Slovenská poľovnícka komora, Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Slovenský zväz včelárov zverejnili spoločnú tlačovú správu, v ktorej reagujú na to, že 6. mája bola v zbierke zákonov  publikovaná vyhláška Ministerstva životného prostredia SR, ktorou sa vykonávajú ustanovenia zákona o ochrane prírody a krajiny.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Organizácie, ktorých ústavných práv a právom chránených záujmov sa vyhláška č. 170 týka konštatujú, že sa v právnom systéme Slovenskej republiky objavuje všeobecne záväzný právny predpis, ktorý nadobudol účinnosť napriek tomu, že v rámci jeho prípravy neboli odstránené všetky zásadné pripomienky a rozpory a ani zďaleka nebol dosiahnutý všeobecný konsenzus dotknutých strán.

„Takéto praktiky rezortu sa rovnajú tým totalitným, proti ktorým minister životného prostredia Ján Budaj sám v minulosti bojoval. Navyše minister neustálymi populistickými vyjadreniami prezentuje „prácu“ v ochrane prírody a najmä ochranu veľkých šeliem ako úspech envirorezortu a nie úspech a zásluhu ľudí, ktorí sa na zachovaní biodiverzity dlhodobo podieľajú.

V kontroverznej vyhláške je vlk zaradený medzi chránené živočíchy a je zakázané ho usmrcovať, zraňovať a chytať. Zákon o poľovníctve i jeho vykonávacia vyhláška však stále dovoľuje lov vlka a rozhodovanie o ňom je v kompetencii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Minister Ján Budaj pod tlakom mimovládnych organizácií nadradil danú vyhlášku platným zákonom a Ústave SR. 

Navyše vôbec neakceptoval názor a požiadavky svojho kolegu, člena vlády SR, ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského, odborných organizácií, ale ani ľudí z vidieka, ktorí majú v rámci svojho pôsobenia na vidieku dosah na aktívnu ochranu prírody. Ochranou vlka sa tak len odvádza pozornosť od netransparentných skutkov a postupov MŽP SR, proti ktorým už protestujú obyvatelia vidieka a píšu viaceré petície.

Tou najčerstvejšou je petícia proti naplánovanému vybudovaniu umelého ostrova v Oravskej priehrade za vyše 2 mil. €, pritom sa však napríklad na prioritnú a reálnu pomoc na budovanie čističiek odpadových vôd pre obce peniaze nedokážu nájsť. Rovnakým spôsobom sú mrhané finančné prostriedky na „ochranu“ šeliem a genetické výskumy, o ktorých od roku 2019, kedy boli ukončené nemajú obyvatelia tejto krajiny žiadne informácie,“ uvádza sa v spoločnom stanovisku piatich organizácií.

Spoločnú tlačovú správu zverejňujeme v prílohe k článku.

Naposledy zmenené: piatok, 07 máj 2021 17:32
Prečítané: 1874
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.