Logo
Vytlačiť túto stránku

Výskum: Skupinová obnova javorom horským na kalamitných plochách

V súčasnosti vedci aj lesníci intenzívne hľadajú a testujú možnosti, ako čo najefektívnejšie opäť zalesniť rozsiahle holiny, a to nielen po podkôrnikovej kalamite. Okrem širšieho využívania prírodných procesov, pionierskych druhov drevín pri obnove lesa po kalamitách, sa výskumne skúšajú aj menej obvyklé spôsoby umelej obnovy, medzi ktoré patrí aj skupinová obnova. Na svojej internetovej stránke publikuje túto informáciu Výzkumní ústav lesního hospodářství a myslivosti v.v.i.

Doporučený Vitálne zmladenie javora horského na obnovovaných kalamitných plochách v lesoch Spišského biskupstva Foto Jozef Marko Vitálne zmladenie javora horského na obnovovaných kalamitných plochách v lesoch Spišského biskupstva

„Na možnosti využitia skupinovej obnovy sa vo svojom výskume zamerali vedci z Lesníckej a drevárskej fakulty Mendelovej univerzity v Brne. Svoje výsledky publikovali v časopise Správy lesníckeho výskumu 1/2021, v článku "Prvé poznatky zo skupinovej obnovy javorom horským v oblasti rozpadu nepôvodných ihličnatých porastov". V ňom zhrnuli skúsenosti z dvoch pokusov, založených na Školskom lesnom podniku "Masarykov les" Křtiny.

Skupinová (neceloplošná) obnova je založená na výsadbe cieľovými drevinami do skupín, pričom priestory medzi skupinami sú ponechané úplne alebo čiastočne bez umelej obnovy. V minulosti bola táto metóda využívaná jednak pri obnove lesa na extrémnych stanovištiach, jednak pre obnovu lesa v horských oblastiach. Skupinová obnova je vhodná predovšetkým pre cenné listnaté dreviny, ako je dub alebo javor. Na Slovensku sú v súčasnosti testované tiež smrekovec, jedľa alebo buk; v horských oblastiach nájde uplatnenie smrek,“ uvádza sa v tlačovej správe VÚLHM v.v.i.

Link na celý článok na internetovej stránke Výzkumního ústavu lesního hospodářství a myslivosti:

https://www.vulhm.cz/javor-klen-je-perspektivni-drevinou-pro-obnovu-rozsahlych-holin/

Naposledy zmenené: piatok, 07 máj 2021 06:47
Prečítané: 1114
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.