Logo
Vytlačiť túto stránku

Stanovisko Slovenskej poľovníckej komory k usmrteniu dvoch medveďov ochranármi: Základom poľovníckej etiky je neloviť medvedicu od mláďat!

Slovenská poľovnícka komora dnes na svojej internetovej stránke zverejnila stanovisko k usmrteniu medvedice a jedného z jej mláďat vo Vysokých Tatrách. V jeho úvode skonštatovala, že už niekoľko rokov upozorňuje na neustále narastajúce problémy so zvyšujúcou sa populáciou medveďa hnedého, ktorá ohrozuje ľudí na vidieku. Zásadne sa ohradzuje proti tvrdeniam, že tento stav spôsobili poľovníci nevhodným prikrmovaním. 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Počet medveďov v prirodzenom prostredí ich výskytu už evidentne natoľko vzrástol, že schádzajú priamo k obydliam, kde si hľadajú ľahko dostupnú potravu a učia tomuto správaniu aj svoje mláďatá. Ľudia pre nich už v súčasnosti nepredstavujú nebezpečenstvo, čím medvede strácajú prirodzenú plachosť. Poľovníci tvrdia, že aktuálne päťčlenný Zásahový tím pre medveďa hnedého, platený z peňazí daňových poplatníkov, nevyrieši súčasnú situáciu s rýchlo narastajúcou populáciou medveďa. Potvrdilo sa to i pri dnešnom zásahu, kedy bola usmrtená medvedica s medvieďaťom a ďalšie 3 medvieďatá zostali osirelé!  Po rovnako spackanom prípade s medvedicou „Ingrid“, ide o ďalší, žiaľ amatérsky a neodborný čin zásahového tímu.

Základom dodržiavania poľovníckej etiky je nevykonať lov samice – medvedice od mláďat! Podľa nedávneho vyjadrenia ministra životného prostredia si poľovníci chcú zastrieľať na medvede pre trofej. Pokiaľ ale odstrel vykonal člen Zásahového tímu neodborne s nehumánnym výsledkom, bol to oprávnený zásah z dôvodu požiadavky spoločnosti? Odstrel je vykonaný odborne, na základe vydaných povolení, na vlastné náklady užívateľov poľovných revírov. Cielené usmrtenie je vykonané neodborne, na náklady daňových poplatníkov členmi zásahového tímu. V prípade, že odstrel vykoná člen zásahového tímu ide o prejav akcieschopnosti, no v prípade, že odstrel vykoná poľovník ide už podľa MŽP o trofejomániu," uvádza sa v tlačovej správe Slovenskej poľovníckej komory. 

Link na tlačovú správu so stanoviskom Slovenskej poľovníckej komory:

https://www.polovnickakomora.sk/sk/spk-aktualne/spravy-a-informacie/medialne-vystupy-spk/tlacove-spravy/2325-vyjadrenie-spk-k-usmrteniu-medvedice-a-mladata-zasahovym-timom-statnej-ochrany-prirody-sr.html

Prečítané: 1712
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.