Logo
Vytlačiť túto stránku

Slovenská poľovnícka komora: Africký mor ošípaných v 18 okresoch. Prebieha intenzívny lov diviačej zveri

Slovenská poľovnícka komora publikuje na svojej internetovej stránke informáciu o tom, že posledné vedecké stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k africkému moru ošípaných (AMO) sa zameriava na riziko zavlečenia vírusu do nepostihnutých oblastí EÚ prostredníctvom krmiva, podstielky a vozidiel na prepravu ošípaných. Potenciál prenosu AMO prostredníctvom týchto ciest je podľa EFSA nižší ako napr. v prípade presúvania živých ošípaných alebo umožnenia kontaktu diviakov s ošípanými. Riziko prenosu však ani v týchto prípadoch nemožno úplne vylúčiť.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Slovenská poľovnícka komora zároveň informuje, že africký mor ošípaných je na území Slovenskej republiky lokalizovaný v okresoch Bardejov, Gelnica, Košice-mesto, Košice-okolie, Michalovce, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Detva, Stará Ľubovňa. Sabinov, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou a Zvolen. K 21. aprílu 2021 bolo potvrdených 2 351 prípadov u diviačej zveri a 28 prípadov v chove domácich ošípaných.

Na území Slovenska naďalej prebieha intenzívny lov diviačej zveri. V poľovníckej sezóne 2020/2021 sa poľovníkom podarilo znížiť stavy diviačej zveri o 60 171 kusov, čo je z dôvodu prijatých zamedzujúcich opatrení kvôli COVID-19 až o 20 % menej ako v predchádzajúcej sezóne. Hoci v letných mesiacoch to ešte vyzeralo, že bude atakovaná hranica 100 000 kusov.

Prečítané: 1269
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.