Logo
Vytlačiť túto stránku

Českí lesnícki výskumníci: Aký je vplyv drevinovej skladby na odtok vody z lesov

Kolobeh vody v prírode, vodný režim v krajine, zadržiavanie vody, spomalenie odtoku vody - to všetko sú pojmy, ktorým sa venuje v súčasnosti mimoriadna pozornosť. Problémom je nedostatok zrážok, ich nevyrovnaná distribúcia v priebehu roka, či naopak bleskové povodne. Na pomyselnom začiatku cesty vody českou krajinou stoja lesy - najmä horské lesy v povodiach tu prameniacich potokov a riek. Často sa diskutuje o vzťahu medzi drevinovou skladbou lesov a odtokom vody z nich. Aké lesy zadržujú najviac vody? Takto znie úvod tlačovej správy Výzkumního ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM, v. v. i.).

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Odpoveď na túto otázku dlhodobo hľadajú odborníci z VÚLHM, v. v. i., Výskumnej stanice Opočno. Výsledky rozsiahlych analýz zverejnili v publikácii nazvanej Vplyv súčasnej a modelovej druhovej skladby na odtok z lesa v čiastkových povodiach horného toku Moravy, v ktorej sú hlavné výsledky predstavené formou máp.

Zadržiavanie vody v povodí je závislé na infiltračnej schopnosti pôd, na výskyte akumulačných priestorov, ako sú mikrodepresie, poldery, lužné lesy, mokrade alebo nádrže, na spôsobe využívania pozemkov v povodí (lesy, lúky, pasienky, polia) a v intravilánoch obcí na výmere pre vodu nepriepustných povrchov, zastavaných alebo povrchovo spevnených plôch a na systéme dažďovej kanalizácie.

„Tzv. vodný zákon ukladá vlastníkom pozemkov povinnosť zabezpečiť, aby nedochádzalo k zhoršovaniu odtokových pomerov, odnosu pôdy, eróznej činnosti vody a dbať na zlepšovanie retenčnej schopnosti krajiny a o ochranu kvantity v tvorbe zdrojov. Vlastníci, resp. ich lesní hospodári môžu aktívne pôsobiť na retenciu a akumuláciu vody v lesných povodiach opatreniami, ovplyvňujúcimi najmä intercepcie a evapotranspiráciu lesných porastov a vodný režim pôd.

Intercepcia je definovaná ako množstvo zrážok, ktoré nikdy nedopadnú na povrch pôdy, ale sú zachytené vegetáciou a potom sa vyparia späť do atmosféry. Evapotranspirácia je potom celkový výpar zo zemského povrchu do atmosféry, ktorý okrem fyzikálneho výparu zahŕňa aj fyziologický výpar vody, prijímanej rastlinami z prostredia (transpirácia). Ku konkrétnym praktickým hospodárskym opatreniam, ktoré majú dopad na vodný režim povodia, patrí voľba druhovej skladby, úprava zastúpenia vekových tried, úprava hustoty porastov, postupy obnovy lesných porastov, technológie ťažby a sústreďovanie dreva, technológie upratovania zvyškov po ťažbe dreva a tiež príprava plôch pre výsadbu, budovanie, údržba a využívanie lesných ciest a približovacích liniek alebo opatrenie lesníckych meliorácií,“ uvádza VÚLHM v.v.i. v tlačovej správe.

Link na celý článok Výskumního ústavu lesního hospodářství a myslivosti:

https://www.vulhm.cz/ovlivnuje-skladba-drevin-odtok-vody-z-lesa/

 

 

 

 

 

 

 

Prečítané: 1195
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.