Logo
Vytlačiť túto stránku

Podkôrniková kalamita v ČR 2018 – 2020: 85 miliónov kubíkov napadnutého dreva, ekonomické dopady za takmer 100 miliárd korún. Lesy potrebujú výraznejšiu pomoc

Profesijné organizácie lesnícko-drevárskeho sektora si uvedomujú zložitú situáciu, súvisiacu s covidovou pandémiou a jej dopadmi. Považujú však za potrebné upozorniť vládu, príslušné rezorty a Parlament Českej republiky na problém dlhodobých dopadov sucha a podkôrnikovej kalamity, ktoré sa v roku 2020 prejavili s rovnakou intenzitou ako v roku predchádzajúcom. Uvádza sa to v spoločnej tlačovej správe lesníckych a drevárskych profesijných organizácií v Českej republike.

 

Doporučený Ukážka spracovania podkôrnikovej kalamity na Libave na severnej Morave z roku 2018 Foto Jozef Marko Ukážka spracovania podkôrnikovej kalamity na Libave na severnej Morave z roku 2018

Signatári Lesníckej výzvy II poukazujú na alarmujúce ekonomické dopady podkôrnikovej kalamity za obdobie 2018-2020, ktoré sa odhadujú na takmer 100 miliárd korún. Spoločne volajú po stabilizácii a dostatočnej robustnosti systému podpory starostlivosti o lesy a ich obnovy. Signatári Lesníckej výzvy II. pozitívne hodnotia spustenie pomoci vo forme Finančného príspevku na zmiernenie dopadov podkôrnikovej kalamity v lesoch v roku 2019, ktorá umožnila majiteľom lesov prežiť drastický prepad cien dreva na trhu, pokračovať v likvidácii následkov najväčšej kalamity v novodobej histórii a obnovovať poškodené lesy.

Kvalifikovaný odhad ekonomických dopadov podkôrnikovej kalamity na lesné hospodárstvo v %Ceskej republike za obdobie 2018-2020, ktorý uverejnil CZECH FOREST think tank, predstavuje celkovo 98,8 miliárd korún. Ide pritom o straty spôsobené najmä prepadom cien dreva a predčasným vyťažením napadnutých porastov. V uvedenom období bolo lykožrútom napadnutých približne 85 mil. m3, čo je takmer dvojnásobok celkovej priemernej predkalamitnej ťažby. Aktuálny odhad plochy na zalesnenie predstavuje 110 000 hektárov.

Tlačovú správu zverejňujeme v prílohe k článku.

 

Prečítané: 1213
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.