Logo
Vytlačiť túto stránku

Posolstvá z deklarácie a rezolúcie ministrov FOREST EUROPE: Kľúčovú úlohu majú vlastníci a obhospodarovatelia lesov

Zástupcovia signatárskych strán FOREST EUROPE na Ôsmej konferencii ministrov o ochrane lesov v Európe, ktorá sa konala v Bratislave 14. a 15. apríla 2021, prijali dva dokumenty. V Bratislavkej rezolúcii ministrov nazvanej Adaptácia celoeurópskych lesov na zmenu klímy okrem iného vyjadrili znepokojenie nad negatívnymi dopadmi víchric, požiarov, sucha, škodlivých organizmov a ochorení na európske lesy, ako aj nad tým, že intenzita týchto dopadov narastá z dôvodu zmeny klímy, ovplyvňujúc pritom schopnosť lesov plniť ich rôznorodé funkcie.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Signatári rezolúcie sa zaviazali aj k tomu, že posilnia úsilie na národnej úrovni s cieľom ďalšieho zintenzívnenia aktivít na miestnej, národnej a regionálnej úrovni v oblasti adaptácie lesov a implementácie výsledkov nadobudnutých v tejto oblasti do politík a praxe hospodárenia v lesoch so zámerom predchádzania a zmiernenia nepriaznivých dopadov, spôsobených meniacimi sa podmienkami; to všetko s cieľom zabezpečenia všetkých funkcií lesov a zároveň zvýšenia reziliencie lesov voči prírodným faktorom a zabezpečenia ochrany lesov voči hrozbám.

V druhom prijatom dokumente, Bratislavskej deklarácii ministrov nazvanej „Budúcnosť, akú chceme: lesy, aké potrebujeme“ ministri tiež zdôrazňujú, že lesy a ich trvalo udržateľné obhospodarovanie v Európe zohrávajú kriticky dôležitú úlohu pri dosahovaní Agendy 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj a jej rozvojových cieľov, globálnych cieľov pre lesy Strategického plánu OSN pre lesy, a pozitívne prispievajú k realizácii cieľov Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy a Parížskej dohody, Katovickej deklarácie o lesoch, Dohovoru OSN o boji proti vysušovaniu pôdy a Dohovoru o biologickej diverzite, ako aj Zelenej dohody Európskej únie.

Signatári sa v dokumente zaviazali realizovať víziu pre európske lesy 2030, zadefinovanú takto:  

  • Zdieľať víziu, v zmysle ktorej sa v európskych lesoch hospodári trvalo udržateľným spôsobom, čím sa zabezpečí, že tieto lesy sú odolné, zdravé, produktívne, plniace množstvo funkcií a prispievajú k trvalo udržateľnému rozvoju prostredníctvom poskytovania ekonomických, sociálnych, environmentálnych a kultúrnych úžitkov súčasnej i budúcim generáciám. Zároveň sú uznané úloha a dôležitosť stromov rastúcich mimo lesov vo vidieckych a mestských oblastiach.
  • Uznať kľúčovú úlohu verejných a súkromných vlastníkov a obhospodarovateľov lesov pri dosahovaní tejto vízie.
  • Uznať dôležitosť zahrnutia všetkých zainteresovaných strán do realizácie tejto vízie.
  • Podporiť výskum lesov a komunikovať poznatky, ktoré sú založené na dôkazoch, o lesoch a ich trvalo udržateľnom obhospodarovaní vo svetle potrieb a obáv spoločnosti s cieľom zabezpečenia širokej podpory verejnosti tejto vízii.

 

 

Naposledy zmenené: piatok, 16 apríl 2021 12:56
Prečítané: 1374
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.