Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesník z Muránskej planiny: Vidiek a samosprávy nie sú poddaní envirorezortu. Už nechcú zákazy a obmedzenia. Chcú reálne a prijateľné riešenia

Lesník z Muránskej planiny, Ing. Cyril Bábeľa st., v aktuálnom statuse na sociálnej sieti zaujíma postoj k obsahu veľkonočnej tlačovky ministra životného prostredia Jána Budaja. Vyjadrenia ministra životného prostredia o lesníctve ako človeka, ktorý nedisponuje ani elementárnymi vedomosťami o uvedenom obore, nemožno podľa Ing. Cyrila Bábeľu označiť inak ako hlboko neodborné, nekompetentné, neslušné a agresívne.

Doporučený Ing. Cyril Bábeľa st. na Muránskej planine Foto Jozef Marko Ing. Cyril Bábeľa st. na Muránskej planine

Minister aj naďalej svojimi vyhláseniami vyvoláva napätie medzi vidiekom a ministerstvom životného prostredia. Hovorí o pilotných projektoch na Muránskej planine, plánoch obnovy, no nikde ani zmienka prerokovania uvedených projektov, plánov s regiónmi, samosprávami. Každý vedúci, nadriadený, keď chce presadiť nejaký zámer, projekt, plán, najprv musí nadchnúť pre jeho realizáciu dotknutých a ak sa mu to nepodarí, stojí to všetko na vode. Minister by mal byť posol požiadaviek z regiónov k vláde, nie naopak, čo sa presne v prípade pána ministra deje. Vidiek, regióny, samosprávy nie sú poddaní ministerstva životného prostredia. Ľudia už nechcú zákazy, obmedzenia, chcú reálne a prijateľné riešenia.

Ako spojil pán minister svoju tlačovku v televízii Markíza s ťažbovými strojmi, kamiónmi, pilčíkmi (tí čo majú na starosti propagandu sa majú čo učiť) mal by v televízii Markíza odprezentovať aj dôležitú úlohu lesníctva v spoločnosti, okrem iného napr. poskytovanie drevnej suroviny pre krovy domov, drevený nábytok, drevodomy, drevené ploty, rôzne altánky a iné drevené výrobky a v neposlednej miere aj taký jednoduchý toaletný papier. Drevené výrobky nás sprevádzajú na každom kroku, ale nejde len o ne. Zdravý zelený les plní množstvo iných funkcií, ktoré stovky hektárov „ochránených“ vyschnutých lesov neplnia. Za zeleným lesom je kus poctivej práce, odvedenej ľuďmi, žijúcimi na vidieku. Je preto zarážajúce, že pre ľudí v tejto výrobnej sfére sa peniaze z plánu obnovy nenašli, ale na ničnerobenie áno.

Nedarí sa nám presvedčiť pána ministra Budaja, aby prišiel do jadrovej časti Muránskej planiny, aby na mieste videl, o čo vlastne na tej planine ide. Jeho návšteva v okrajovej časti Národného parku Muránska planina na Fabovej holi ani zďaleka neobjasnila problém Muránskej planiny a jej regiónu. Je totiž potrebné stretnutie s odbornými podkladmi a riešeniami, vhodnými pre všetky dotknuté subjekty,“ píše na sociálnej sieti Ing. Cyril Bábeľa st.

 

Naposledy zmenené: pondelok, 12 apríl 2021 06:27
Prečítané: 1876
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.