Logo
Vytlačiť túto stránku

Prebúdzajú sa aj kliešte

Malá čierna potvora, ktorá dokáže narobi veľké zdravotné starosti, už striehne v poraste. Zvyčajný nástup sezóny kliešov je v apríli, nezvyčajne teplá zima však po druhý rok mnohých prinútila, aby sa prebudili oveľa skôr.

¼udia by mali by opatrní najmä počas prechádzky pri vode. Kliešte už dávno číhajú v blízkosti riek Dunaj či Morava, v lužných lesoch pri Bratislave či na Východoslovenskej nížine. V týchto oblastiach sa vyskytuje najväčší slovenský klieš - pijak lužný, ktorý sa v marci zvyčajne len začína prebúdza. „No pre miernu zimu sme už v januári nachádzali aktívnych jedincov schopných napáda človeka aj zvieratá. Populácia týchto kliešov tak tento rok dosiahla svoj vrchol oveľa skôr," uviedol Branislav Petko zo Slovenskej akadémie vied.

Premnoženia kliešov sa pritom podľa neho netreba obáva. „Takisto to neznamená, že kliešte sa začnú rozširova napríklad do mestských parkov. Len treba by už teraz v blízkosti riek opatrnejší. Pijaky lužné sa radi zdržiavajú vo vlhkej tráve," povedal.

Ostražití by mali by podľa neho najmä majitelia psov a mačiek. ¼uďom, ktorí sa vystroja niekoľkými vrstvami oblečenia, nehrozí až také nebezpečenstvo. Pijak prenáša na zvieratá babeziózu a krvomočenie, na ľudí kliešovú encefalitídu.

O niekoľko dní sa prebudí ďalší nebezpečný druh klieša - klieš obyčajný. Ten zatiaľ drieme v pôde pod listnatými lesmi, v mestských lesoparkoch či vo vyššie položených územiach. „Po skončení daždivého počasia, na prelome marca a apríla vylezú zo zeme. Okrem kliešovej encefalitídy môže tento druh roznáša aj lymskú boreliózu," dodal B. Petko. Upozornil, že na druhé ochorenie neexistujú očkovacie látky.

Uplynulé dve teplé zimy podľa neho nezapríčinili nárast počtu ľudí, ktoríochoreli po napadnutí kliešom, no spôsobili migráciu týchto parazitov. „Počet infikovaných kolíše z roka na rok. Mierne počasie však zavinilo, že kliešte sa presúvajú do vyšších nadmorských výšok, začínajú sa objavova v tatranských oblastiach," naznačil. Turisti a dovolenkujúci by sa tak už viac nemali spolieha na „odolnos" Tatier proti kliešom.

Najúčinnejšou ochranou je prevencia. Repelent, sprej proti kliešom, dobrý odev sú spoľahlivými prostriedkami na to, aby si človek nedoniesol z prechádzky nepríjemného parazita.

(Pravda, 19.3.2008)

Prečítané: 934
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.