Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Mágia bezzásahového čísla desať. Enviroloby, hypnóza a zdravý rozum

Európska komisia vypracovala už druhý návrh, podľa ktorého mala byť na desiatich percentách územia Európskej únie zakázaná lesnícka činnosť, výkon práva poľovníctva i rybolov. Rybárčenie a poľovníctvo boli v rámci návrhu zaradené do úrovne deštruktívnych a nezvratných činností, akou je napríklad ťažba nerastných surovín. Všetky členské štáty EÚ na rokovaní výboru expertov EK NADEG (zameraného na smernicu Európskej únie o vtákoch a ich stanovištiach) vo februári tohto roka návrh Európskej komisie jednomyseľne odsúdili ako neakceptovateľný. 

Doporučený Výsledok bezzásahového režimu v Javorovej doline v TANAP-e Foto: Ing. Ján Slivinský Výsledok bezzásahového režimu v Javorovej doline v TANAP-e

„Návrh sme si po jeho zverejnení preštudovali a ešte v minulom roku sme listom požiadali o pomoc zástupcu v expertnom výbore EK NADEG z Ministerstva životného prostredia SR. Naša žiadosť obsahovala dôvody a dôkazy, že návrh Európskej komisie je demonštráciou nepochopenia trvalo udržateľného obhospodarovania populácií zveri a prínosu poľovníctva v rozvoji vidieka. Môžeme povedať, že naša snaha priniesla ovocie a zdravý rozum, neakceptovaním predloženého materiálu, zvíťazil. Sme hrdí na to, že poľovníctvo, tak isto ako rybárstvo a lesníctvo, patrí k ekologicky udržateľným aktivitám. Preto sa o režime týchto činností má rozhodovať v danej krajine, na danom území podľa konkrétnych miestnych podmienok, nie paušálnym percentom stanoveným na úrovni Európskej únie,“ komentuje tento vývoj Slovenská poľovnícka komora, ktoré má viac ako 60 000 členov.  

„Český rybářský svaz (za podpory Moravského rybářského svazu) a Českomoravská myslivecká jednota se okamžitě spojily s rybářskými a mysliveckými organizacemi mnoha členských států EU s cílem informovat o bezprostředně hrozícím riziku. Zároveň zburcovaly národní uskupení hospodářů v krajině (rybáři, myslivci, lesáci, včelaři, záhradkláři aj.), kteří sdružují více než 750 000 občanů naší země. S žádostí o podporu oslovili česká ministerstva i zástupce ČR v expertním výboru EK NADEG. Jejich společná snaha přinesla ovoce, rybáři si mohou oddychnout. Všechny členské státy poslaly byrokraty Evropské komise s návrhem zákazu rybářství, myslivosti a lesnictví na 10 % rozlohy EU k šípku. Zdravý rozum zvítězil,píše sa na stránke irybářství.cz.

Mágia bezzásahového čísla desať z dielne ekoaktivistov a enviroloby teda na verejnosť nezaberá. Napriek tomu sú stále na Slovensku ľudia z tejto záujmovej skupiny so silným vplyvom na politikov a masmédiá, ktorí sa nevzdávajú zámeru presadiť na desiatich percentách výmery lesov Slovenska bezzásahový režim, ničnerobenie, ponechanie na samovývoj. Ďalej sa snažia hypnotizovať verejnosť emotívnymi formulkami o tom, ako lesníci drancujú lesy a „dobrí“ ochranári chcú prírodu pred „zlými“ lesníkmi „zachrániť“.  

Aktuálny vývoj v Európe, ale aj na slovenskom vidieku posilňuje nádej, že týmto ľuďom sa zdravý rozum do stavu hypnózy nikdy nepodarí uviesť. Ani v našej spoločnosti.

Jozef Marko

Prečítané: 2117
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.