Logo
Vytlačiť túto stránku

Stav lesov v Nemecku v roku 2020: Najhoršie výsledky od začiatku prieskumov v roku 1984

Spolkové ministerstvo pre výživu a poľnohospodárstvo (BMEL) zverejnilo 24. februára tohto roka výsledky prieskumu stavu lesov v Nemecku za rok 2020. Podľa neho škody v lesoch nadobudli dramatické rozmery. Výsledky sú dokonca najhoršie od začiatku prieskumov v roku 1984. Reakcie na seba nenechali dlho čakať.

Doporučený Ukážka boja s podkôrnikom  v lesných porastoch v Nemecku Foto: Ing. Róbert Gombárik Ukážka boja s podkôrnikom v lesných porastoch v Nemecku

Hovorca Strany zelených pre lesnícku politiku Harald Ebner uviedol: „Teraz sa nám vypomstilo, že sa premena náchylných ihličnatých monokultúr príliš dlho zanedbávala. Klimaticky stabilný les budúcnosti potrebuje rozmanitosť s väčším podielom listnáčov, viac prirodzeného zmladenia namiesto výsadby a podstatne nižší objem ťažby dreva, ako dorastá. Namiesto toho sa zodpovedná ministerka Julia Klöcknerová prizerá, ako náš les naďalej zomiera, a rozdeľuje lesnú pomoc ako plošné dotácie na princípe napájadla.“

Záväzok voči ekológii ani šetrné obhospodarovanie lesov by pri pomoci Klöcknerovej nehrali žiadnu úlohu, zdôraznil Ebner. Týmto spôsobom sa minú všetky peniaze bez toho, aby sa použili na les zajtrajška. Podľa Ebnera majú niektoré prostriedky dokonca škodlivý účinok, pretože nadmerné čistenie poškodených oblastí zhutňuje pôdu, zhoršuje dehydratáciu a znemožňuje rast novej populácie. Ebner: „Plánované plošné dotácie, maskované ako odmena za služby v oblasti ochrany podnebia, vytvárajú chybné stimuly pre výsadbu rýchlo rastúcich exotických stromov namiesto starostlivosti o prírode blízke, klimaticky stabilné lesné ekosystémy. Preto sú potrebné jasné pokyny pre väčšiu rozmanitosť, väčšiu blízkosť k prírode a šetrné hospodárenie. Zo systému podpory ministerky profitujú predovšetkým veľkí vlastníci lesov. Preto potrebujeme fond pre lesy budúcnosti, z ktorého pomocou budú môcť z plantáží vzniknúť prírode blízke lesy.“

„Facka lesníkom, lesným farmárom a robotníkom!“

Prezident AGDW - vlastníci lesov, Hans-Georg von der Marwitz, tieto obvinenia rázne odmieta: „Katastrofa v našich lesoch je dôsledkom globálnych klimatických zmien, ktoré vážne ohrozujú lesnícke úspechy posledných desaťročí. Ideologické stanovisko Bündnis 90/Die Grünen ignoruje tieto skutočnosti a angažovanosť lesných poľnohospodárov pri ekologickej premene lesa. To podnecuje konflikty, ktoré nie sú primerané vzhľadom na výzvy, aké pre spoločnosť ako celok predstavuje zmena podnebia.“

Von der Marwitz zdôraznil, že štátny lesný príspevok, ktorá je súčasťou balíka ekonomických stimulov počas korony, je spojený s prísnymi certifikačnými kritériami PEFC alebo FSC, ktoré opäť prekračujú už aj tak vysoké požiadavky na správu lesov v Nemecku. Vyplácanie štátnych prostriedkov z GAK (Spoločná úloha poľnohospodárskej štruktúry a ochrany pobrežia) tiež úzko súvisí s lesníckymi opatreniami na posilnenie rozmanitosti druhov stromov a klimatickej odolnosti našich lesov, ktoré sú definované jednotlivými štátmi, pokračuje von der Marwitz.

Lesohospodári sú už desaťročia aktívni v premene lesov s cieľom prispôsobiť ich klimatickým zmenám. „Viac ako 70% dnes tvoria zmiešané a čisto listnaté lesy. S nasledujúcou generáciou toto číslo stúpne na 90%. A napriek tomu: Zmena podnebia ovplyvnila všetky druhy stromov v mnohých regiónoch Nemecka – tak listnaté, ako aj ihličnaté,“ vysvetlil prezident AGDW von der Marwitz na záver uviedol: „Zmena podnebia je dôsledkom spôsobu života našej spoločnosti. Účinky pociťujú ako prví lesohospodári, ktorí svojou prácou a nasadením spoločensky významne prispievajú k ochrane podnebia, rekreácii a zachovaniu lesa ako biotopu pre rôzne druhy zvierat a rastlín.“

Správa ukazuje: Posledné tri roky sucha, rozsiahle napadnutie podkôrnym hmyzom, búrky a zvýšený výskyt lesných požiarov spôsobili v lesoch z dlhodobého hľadiska obrovské škody. 

Pri predkladaní správy uviedla spolková ministerka aj aktuálne údaje o škodách, spôsobených za posledné tri roky: Plocha, ktorá sa má zalesniť, má podľa nich 277 000 hektárov (k 31. decembru 2020). Možno tu vidieť mierne pozitívny trend, uviedla. Pretože v priebehu šiestich mesiacov sa toto poškodené územie zmenšilo o 8 000 hektárov (k 30. júnu 2020: 285 000 hektárov). Celkové množstvo kalamitného dreva je v súčasnosti 171 miliónov m³.

Najdôležitejšie výsledky prieskumu o stave lesov 2020

Znepokojivý je aj stav korún. Štyri z piatich stromov majú koruny svetlé. Konkrétne:

  • 79 % smrekov,
  • 80 % borovíc,
  • 80 % dubov,
  • 89 % bukov.

Asi 37% všetkých stromov dokonca vykazuje zreteľnú stratu asimilačných orgánov, t. j. najmenej 26% listov alebo ihličia predčasne odpadlo.

Na rozdiel od minulosti sa od roku 2018 výrazne zvýšila aj defoliácia korún u ihličnanov. Znepokojivý je najmä stav smreka: iba 21% skúmaných stromov je bez defoliácie. To sú zďaleka najhoršie hodnoty od začiatku prieskumov pred 35 rokmi.

Okrem defoliácie sa v roku 2020 drasticky zvýšila aj mortalita listnatých a ihličnatých stromov. Bola viac ako dvakrát vyššia oproti predošlým rokom.

Podľa Thünenovho inštitútu vykazujú smreky výraznú reakciu na nedostatok vody v pôde. V roku 2019 po prvýkrát hynuli porasty plošne. Tento trend pokračoval aj v roku 2020. Podkôrnik obzvlášť silno zaútočil na poškodené smrekové porasty. No taktiež buk je poznačený teplotným stresom a suchom. Stav dubov sa mierne zlepšil, ale zostáva znepokojujúci.

Pomoc pre les

V roku 2019 federálna ministerka Julia Klöcknerová spojila všetky zúčastnené strany na národnom lesníckom summite a podarilo sa jej dosiahnuť, aby spolková vláda – so spolufinancovaním spolkových krajín - poskytla pomoc vo výške približne 800 miliónov eur. Finančné prostriedky sú poskytované súkromným a obecným vlastníkom lesov na riešenie škôd, zalesňovanie a na prispôsobenie lesov klimatickým zmenám.

Ministerka sa navyše zasadzovala o to, aby bolo v stimulačnom balíku vlády vyčlenených na lesy a drevo celkovo 700 miliónov eur zo spolkových fondov. V rámci tohto programu chce ministerstvo ponúknuť miestnym a súkromným lesom rýchlu a nebyrokratickú pomoc. Usmernenia o financovaní boli zverejnené koncom novembra 2020. Podľa BMEL bolo do konca roku 2020 vyplatených už 56,6 milióna eur. Ministerstvo podmienilo vyplácanie jasnými kritériami. Napríklad lesné oblasti musia mať certifikáciu udržateľnosti podľa programov PEFC alebo FSC, pričom sa musí uchovávať desať rokov. V opačnom prípade musí byť príspevok úplne alebo čiastočne vrátený.

Vďaka príspevku sa certifikovaná lesná plocha v súkromných a obecných lesoch zväčšila už o viac ako 550 000 hektárov. To je o takmer 11 % viac lesnej plochy, ktorá je obhospodarovaná podľa vyšších štandardov.

Zdroj: Forstpraxis.de

Preklad: Bc. Barbora Albrechtová

Naposledy zmenené: štvrtok, 04 marec 2021 16:18
Prečítané: 2186
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.