Logo
Vytlačiť túto stránku

Otvorený list lesníkov riaditeľovi Správy Národného parku Muránska planina: „Keď si zo zákona o ochrane prírody a krajiny robíte trhací kalendár!“

Vážený pán riaditeľ, po Vašom vymenovaní za riaditeľa Správy Národného parku Muránska planina v minulom roku sme boli plní očakávania pozitívnej zmeny v komunikácii a spolupráci s lesníckou obcou, samosprávami, dotknutými subjektmi na území národného parku. Veď aj médiá zverejnili Váš prísľub - citujem: „Predpokladom efektívnej spolupráce je komunikácia, a je poľutovaniahodné, že taký závažný dokument, akým je projekt ochrany národného parku, nebol pred jeho zverejnením prerokovaný s dotknutými subjektmi,“ konštatuje Ján Šmídt (12.11.2020; www.aktuality.sk).

Doporučený Optimálny biotop hlucháňa na Muránskej planine ako výsledok práce miestnych lesníkov Foto Jozef Marko Optimálny biotop hlucháňa na Muránskej planine ako výsledok práce miestnych lesníkov

O to väčšie boli očakávania z toho dôvodu, že s mnohými z nás sa osobne poznáte. Boli sme presvedčení, že náš vzťah bude korektný, vyvážený, založený na vzájomnom rešpekte a ochote spolupracovať spôsobom, akceptovateľným pre obidve strany. Namiesto podanej ruky, komunikácie, sme dostali začiatkom roka rozhodnutie s predbežným opatrením zákazu obnovných úmyselných ťažieb na lesných celkoch Muráň a Červená Skala. Nevieme, či je to zámer v zonácii, že keď to nešlo vcelku, tak to začneme po častiach a aj tak „dosiahneme svoje“. Tak či onak, je to na míle vzdialené od komunikácie, ktorú ste avizovali.

Obnovné úmyselné ťažby realizujeme citlivým, jemným prírode blízkym spôsobom v zmysle platných zákonov Slovenskej republiky, na základe Rozhodnutia MPaRV č.2839/2018-720 zo dňa 28.9.2018 a Rozhodnutia OU-BB-OOP4-2015/014229 zo dňa 1.7.2015, ktorým bol schválený Program starostlivosti o lesy pre lesný celok Lesy Muráň. Okresný úrad Banská Bystrica, odbor starostlivosti o životné prostredie, vydal k predmetu konania Záväzné stanovisko v ktorom nespochybňuje správnosť opisu porastov a vhodnosť plánov hospodárskych opatrení. Potom teda, čo vlastne platí, aké kritériá, pravidlá, zákony?

Váš list č. NPMP/316/2020 z 31.12.2020, v ktorom poskytujete stanovisko na posúdenie vplyvu úmyselnej ťažby na LC Muráň, Červená skala a Telgárt, smeruje k bezzásahovému územiu a nie je to ničím iným, ako dehonestácia ľudskej práce a vôbec človeka na vidieku. Vami predložené posúdenie spôsobí prepúšťanie živnostníkov v ťažbe dreva a následne aj v pestovnej činnosti. Máme po každom Vašom posúdení prepúšťať živnostníkov v tejto kritickej dobe? Poukazujete, že nás bude živiť mäkký turizmus a zvyšujúce sa počty prenocovaní. Skúste nám to ukázať osobným príkladom. Mäkký turizmus nikoho neuživí a ubytovanie, s ktorým máme skúsenosti, nepokrýva ani náklady.

Čo je však na celej veci najhoršie, priam volajúce po sebareflexii? List NPMP/316/2020 s dátumom 31.12.2020 bol osobne doručený do podateľne Okresného úradu v Banskej Bystrici dňa 18.1.2021. Čiže nebol dodržaný termín z prechodných ustanovení zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny. Ale naopak, podlým a urážajúcim klamstvom ste chceli dosiahnuť to, čo sa Vám nedarí pri avizovanej (ne)komunikácii. Či si naozaj myslíte, že sme neznalí zákonov platných na Slovensku? To vy si z nich robíte trhací kalendár a vytrhnete si, čo treba, kedy treba, ako treba. Dokonca sa znížite ku klamstvu, hraničiaceho s úvahou o prešetrení prokurátorom.

Lesníci a tu žijúci ľudia tu boli pred Vami, ako prví sme začali chrániť cenné územia Muránskej planiny. Vážime si pôdu a hospodárime na nej. Z niečoho je potrebné aj žiť. Ak to nebude z obnoviteľných zdrojov, tak potom z čoho? Nemôžme predsa všetci robiť v nevýrobnej sfére. Aj na ochranu prírody sa musíme všetci finančne poskladať. Všetko niečo stojí a treba to zaplatiť. Peniaze z ťažby treba napr. na údržbu ciest, ktoré používate aj Vy z národného parku, na vykrytie strát v chove koní, na jemné hospodárenie s koňmi a atď. Drevo je naša aj Vaša budúcnosť.

Keby ste s nami komunikovali tak, ako ste avizovali pri nástupe do funkcie, zistili by ste, že v lokalite Zadné hory Vami navrhnuté zákazy úmyselných obnovných ťažieb sú bezpredmetné, lebo doteraz v platnom PSOL sme úmyselnou ťažbou nevyťažili ani jeden strom a ani to nie je náš cieľ. Vytvorili sme špičkový biotop hlucháňa hôrneho, ktorý je pre nás v tejto lokalite prioritou. Našim cieľom je predržať tieto porasty čo najdlhšie a všetky opatrenia robiť len v prospech hlucháňa. Navrhujeme spoluprácu, o ktorú nie je evidentne záujem. Túto odbornú činnosť v prospech hlucháňa vysoko hodnotil pri svojej dvojnásobnej návšteve Muránskej planiny aj minister Ján Mičovský. Potom o čo vlastne ide? Rozhodne tu nechceme vytvoriť druhú Fabovu hoľu, kde je kvôli bezzásahu zničený biotop hlucháňa a premnožením podkôrneho hmyzu nastalo poškodenie okolitých porastov. Váš strážca prírody potvrdil už len sporadický výskyt hlucháňa v tejto lokalite. Chceme to isté urobiť aj zo Zadných hôr?

Vážený pán riaditeľ, žiadame Vás o vyvodenie osobnej zodpovednosti za bezprecedentné klamstvo pri porušení zákona o ochrane prírody a krajiny. Keďže ale neveríme vo vašu sebareflexiu, žiadame nastoliť korektnú komunikáciu, odbornosť a symbiózu dotknutých subjektov na danom území. Príkladom môže byť neďaleká Poľana, ktorá ukázala, že sa to dá. Ide o rešpektovanie sa všetkých dotknutých subjektov. Prečo to nejde na Muránskej planine?

Všetko je v ľuďoch. Nie náhodou Medzinárodná organizácia na ochranu prírody IUCN pri prehodnotení územia Muránskej planiny odporučila ponechať hospodárenie v terajších medziach. Koniec koncom nemusíme ísť do ďalekej minulosti. Príkladom korektnej a vyváženej spolupráce medzi ochranárskou obcou a ostatnými dotknutými subjektmi, ktoré boli nastavené za správy chráneného územia Ing. Vlastimilom Pelikánom, nech sú Vám vzorom!

Na záver nám nedá, aby sme nespomenuli aj chválenie sa ministrom Budajom, že na Slovensku je podľa hodnotenia anglického webu najkrajším národným parkom Muránska planina (médiá 23.2.2021). Len škoda, že neuviedol, že je to ocenenie miestnych obyvateľov, že sa o 87% územia národného parku zodpovedne, ohľaduplne, odborne a so srdcom starajú. A to sa hodnotitelia zrejme nedostali na Fabovu hoľu, inak by nemohli pri hodnotení udeliť desať bodov z desiatich.

S pozdravom lesníci z Muránskej planiny.

Ing. Botto Milan, Repák Ján, Ing. Sedlák Martin, Sedlák Jozef, Mlej Peter, Jerguš Heger, Ing. Bábeľa Cyril st .Ing. Bábeľa Cyril ml. Homola Roman, Janoška Jozef, Siman Juraj, Spišák Jaroslav, Siva Eugen, Ing. Bugáň Slavomír

 

Naposledy zmenené: streda, 24 február 2021 19:32
Prečítané: 3756
(5 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.