Logo
Vytlačiť túto stránku

Pre Fínov je les veľmi dôležitý

Krajské múzeum v Prešove otvorilo výstavu fotografií Stromy a ľudia. Fotografie sú o vzahu ľudí k stromom a lesom vo fínskej mytológii.

V múzeu vystavujú fotografie z lesov vo Fínsku

Autorky výstavy sú Ritva Kovalainen a Sanni Seppo. Túto výstavu, ktorá potrvá do 28. marca, mali možnos vidie ľudia v štrnástich mestách vo Fínsku a Švédsku. Prešov je prvou zastávkou putovnej výstavy po Slovensku a Česku.

Túto prácu začali robi autorky začiatkom devädesiatych rokov. K tomuto projektu ich priviedol stav hospodárskeho využívania lesov. Nikto nehovoril o kultúrnych hodnotách stromov. "Nehovorilo sa o tom, čo znamená les a strom pre človeka," informovala Sanni Seppo, jedna z autoriek výstavy. Inštalovanie výstavy trvalo všade tri až štyri dni. V Prešove sa to podarilo za jeden deň. Autorka mala pocit, že pracovníci jej čítali myšlienky, lebo nestíhala tak rýchlo rozmýšľa, ako oni robili.

Les je dôležitý

"Chceli sme poukáza na to, že pre nás, pre Fínov, je les veľmi dôležitý," poznamenala autorka. Za fotografiami cestovali po Fínsku a Estónsku. Navštevovali obetné i posvätné háje. "Znamenalo to pre nás aj cestu do minulosti. Uvažujeme nad tým, ako sa príroda mení. Dochádza k otepľovaniu. Prichádzame na to, že dnes si treba prírodu váži a cti oveľa viac ako v minulosti," povedala S. Seppo.

Posvätné stromy

Výstava pozostáva zo siedmich častí a zobrazuje miesta i stromy, ktoré sú spojené s rituálmi predkov. Ukazuje aj vzah dnešných ľudí k stromom. Fotografie postupne sprevádzajú lesom a jeho duchmi, posvätnými hájmi. Zobrazujú posvätné stromy. "Stromy rozprávajú báj o medveďovi, kráľovi lesov, ktorý sa narodil na nebesiach a na zem bol spustený v zlatej kolíske," vysvetlila Fínka. Výstava končí fotografiami stromov a ľudí, ktorí sú s nimi spätí aj dnes.

Stan posvätného hája

Dominantou výstavy je stan, ktorého steny tvoria fotografie z posvätného hája v Estónsku. Výstavu dopåňa kniha, ktorá celý projekt vysvetľuje a dopåňa. "Som veľmi rada, že táto výstava je konečne tu. Trvalo nám to niekoľko rokov, kým sa nám podarilo tento projekt dovies dokonca," povedala Mária Hudáková, správkyňa Nadácie Zelená nádej.

(KORZÁR, košický denník, 10.3.2008)

Prečítané: 1441
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.