Logo
Vytlačiť túto stránku

Mestskí lesníci z Košíc obnovili historický prameň: Verejnosť uvidí, kadiaľ viedol prvý košický verejný vodovod z konca 19. storočia

Mestské lesy Košice obnovili historický Prameň víl. Pre TASR to uviedla vedúca turistického oddielu mládeže Klub rodinnej turistiky Košice (KRTKO) a predsedníčka Klubu slovenských turistov za Košický región Eva Dučaiová. TASR dnes túto informáciu zverejnila na stránke Teraz.sk.

Doporučený A takto upravujú pramene mestskí lesníci z Gelnice Ilustračné foto Jozef Marko A takto upravujú pramene mestskí lesníci z Gelnice

Deti si nájdu zábavu všade, netreba im žiadny špeciálny cieľ, treba im len vymyslieť program. Baviť sa budú aj v obyčajnom lese medzi stromami na Bankove. Ide o veľmi peknú a jednoduchú vychádzku. S deťmi tam vieme stráviť aj dve hodiny, čo úplne stačí, aby nám nedeľňajší obed chutil,“ povedala a informáciu spresnila: „Prejdeme cez rampu na Bankove, akoby sme chceli ísť ďalej po červenej značke. Na pravej strane je murovano-drevený altánok, popred ktorý vedie vyšliapaný chodník využívaný najmä bežcami a cyklistami. Značený je červenými a modrými kruhmi. Pôjdeme jednoducho popri ňom. Pod sebou bude možnosť vidieť Prameň sv. Jána Nepomuckého. Neodbočujeme k nemu, ale ideme ďalej po ceste,“ uviedla E. Dučaiová. Podľa jej slov budú na ceste zvláštne kamene s nápisom KVV. Má ísť o pamiatku na prvý košický verejný vodovod vybudovaný približne koncom 19. storočia. Tieto pätníky majú označovať, kadiaľ viedol.

Trasa následne vedie k starým studniam, podobným tým v Čermeli. Chodník vedie popod elektrické vedenie, potom bude na pravej strane studnička. „Je to obyčajný drevený domček. Je tam aj množstvo rôznych stromov a neďaleko je i posedenie. Máme tak nádherný výhľad na opačnú stranu doliny, na lúky, ktoré vedú do Kavečian. Keď pôjdeme ďalej po chodníčku, dostaneme sa späť na červenú značku,“ dodala Eva Dučaiová pre TASR.

Naposledy zmenené: sobota, 02 január 2021 18:18
Prečítané: 1670
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.