Logo
Vytlačiť túto stránku

Pocta slávnemu lesníkovi J. D. Matejovie: Čiernohronská železnica chce pomôcť, aby bola v Dobroči replika jeho rodného domu

Nezisková organizácia Čiernohronská železnica zverejnila nedávno na svojej internetovej stránke príbeh Jozefa Dekréta Matejovie. Autori textu, ktorý aktuálne publikuje stránka LES & Letokruhy na sociálnej sieti uvádzajú, že je pre nich veľkou inšpiráciou. V úvode príbehu slávneho lesníka na www.chz.sk sa píše, že z jednoduchého dedinského chlapca, ktorý sa narodil v drevorubačskej rodine v Čiernom Balogu, sa vypracoval na cisársko-kráľovského lesmajstra – pozíciu, akú v Uhorsku zastávali len šľachtici. Dosiahol veľké životné úspechy, uznanie aj slávu, no nikdy nezabudol na rodný kraj. Tunajší ľudia si ho nesmierne vážili a z vďačnosti ho začali volať Svätý Jozef z Handľov. Veď napokon, práve Jozef Dekrét Matejovie presadil zavedenie tzv. krongeltu, ktorý dnes poznáme ako nemocenskú dávku v chorobe.

Doporučený Najstarší pamätník J. D. Matejovie na úpätí brala v Dolnom Jelenci pri Starých Horách, slávnostne odhalený v roku 1913 Foto: archív Lesmedium.sk Najstarší pamätník J. D. Matejovie na úpätí brala v Dolnom Jelenci pri Starých Horách, slávnostne odhalený v roku 1913

„Dekrét bol obdarený veľmi obozretným rozumom, organizačnými schopnosťami. Duchaplne, vtipne riadil rubárskych robotníkov. Poznal každý kút, každý strom od Banskej Bystrice po Tisovec. Ale nielen stromy, poznal on i ľud, z ktorého lona pošiel, znal on všetky jeho záhyby a obyčaje, možno sa o ňom dočítať v dobových spisoch. Bol priamy v názoroch i v živote. Traduje sa, že pri vkročení do lesa, si vždy sňal z hlavy klobúk ako prejav úcty. Rozhodoval sa nielen rozumom, ale i srdcom.

V mnohom dokonca predbehol dobu. Je otcom myšlienky zakladania lesných škôlok a na Horehroní zalesnil približne 4 000 hektárov holín a zanedbaných plôch. Zaviedol používanie ručnej píly, dokonca pozval rakúskych robotníkov, aby miestnych konzervatívnych drevorubačov naučili novej metóde a pomohli im prekonať počiatočný odpor a nechuť k práci s pílou. Vytýčil hranice lesov, jeho pozemkové úpravy, ktoré zakreslil do tzv. osadníckej pozemkovej knihy, prežili aj zánik Uhorska. Ich platnosť skončila až v rokoch 1950 – 1953,“ uvádza nezisková organizácia Čiernohronská železnica na webe.

Podľa neziskovej organizácie Čiernohronská železnica existuje v súčasnosti niekoľko pomníkov a pamätných tabúľ. Slovenská pošta vydala v roku 2004 k 230. výročiu jeho narodenia poštovú známku. Napriek tomu, že Jozef Dekrét Matejovie patrí k najvýraznejším historickým osobnostiam Slovenska, nemáme múzeum ani pamätnú izbu, ktoré by vzdávali hold jeho práci i životu. Spoločnými silami by sme to radi zmenili, dodáva Čiernohorská železnica.

„Nápad nám vnukol rodák z Čierneho Balogu Pavol Datko, ktorý už roky žije v Kanade. Jeho myšlienka vybudovať repliku rodného domu Jozefa Dekréta Matejovie priamo v Dobroči nás nadchla a prisľúbili sme pomoc pri jej realizácii. Vďaka finančnému daru, na ktorý prispeli jeho priatelia a známi žijúci v zahraničí, sa podarilo zakúpiť pozemok v blízkosti trate. Plánujeme osloviť obec Čierny Balog, Horehronské múzeum, LESY SR, ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského i mnohých ďalších, ktorí by akýmkoľvek spôsobom chceli a dokázali priložiť ruku k dielu.

Rozmýšľame a hľadáme spôsoby, ako realizovať verejnú zbierku, aby zaujala nielen tých, čo príbeh Jozefa Dekréta Matejovie poznajú, ale aj ostatných, ktorí možno o ňom dosiaľ nepočuli. Budeme vďační za akýkoľvek nápad či pomoc. Dlžíme to nielen vzácnemu mysliteľovi a zástancovi progresívnych myšlienok, ale aj tomu jednoduchému chlapcovi, ktorý vyrastal u nás na dedine a bol jedným z nás,“ píše sa na stránke Čiernohronskej železnice.

Naposledy zmenené: streda, 23 december 2020 14:35
Prečítané: 1613
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.