Logo
Vytlačiť túto stránku

Agrorezort: Nesúhlasíme s odčlenením správy lesov. Envirorezort: Chceme pomôcť súkromným vlastníkom lesov, ktorí sa cítia ukrivdení

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadne nesúhlasí s odčlenením správy lesov v treťom až piatom stupni ochrany prírody pod envirorezort. TASR o tom informoval hovorca agrorezortu Daniel Hrežík v reakcii na pripravovanú novelu zákona o ochrane prírody.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Všetky lesy sú hodné ochrany, nepoznáme také, ktoré by nemali prioritne životodarný význam, a preto by rozdelenie ich správy nebolo zmysluplné," uviedol minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. Zároveň sa nebráni rokovaniu o presune všetkých lesov pod rezort životného prostredia. Ešte lepším riešením by bolo podľa neho vytvorenie samostatného ministerstva prírodných zdrojov. "To by len zvýraznilo ich spoločenský význam," dodal.

Ministerstvo životného prostredia SR spúšťa legislatívny proces, ktorým sa novelizuje zákon o ochrane prírody a krajiny. Obmedzia sa činnosti a hospodárske aktivity, ktorými dochádza k poškodzovaniu a ničeniu biotopov v chránených územiach, uvádza sa na internetovej stránke envirorezortu.

„Slovensku hrozí žaloba a sankcie za zlyhania predchádzajúcich vlád v dôsledku nedostatočnej ochrany biotopov. Jedinou cestou, ako zabrániť riziku sankcii je prijať účinné opatrenia na skutočnú ochranu nášho prírodného bohatstva – národných parkov,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

Ministerstvo životného prostredia preto podľa zverejnenej informácii prichádza s novelou zákona, ktorej súčasťou má byť prevedenie správy lesov vo vlastníctve štátu, ktoré sú v národných parkoch ako územia v 3., 4. a 5. stupni ochrany, pod správu Štátnej ochrany prírody SR.

Envirorezort chce zmenou zákona podporiť aj urbárne spoločenstvá a nastaviť jednoduchší a spravodlivejší spôsob odškodňovania súkromných vlastníkov za obmedzenie ich hospodárskych aktivít. „Mnohí privátni vlastníci sa v súčasnosti cítia ukrivdení. Tento zákon im chce pomôcť,“ avizuje minister Ján Budaj.

 

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 15 december 2020 11:35
Prečítané: 1395
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.