Logo
Vytlačiť túto stránku

Bezzásah v Javorovej doline: Ďalšie slová sú zbytočné

Vedúci Ochranného obvodu Tatranská Javorina Štátnych lesov TANAP-u Ing. Ján Slivinský zdokumentoval aktuálny stav prírodného prostredia v Javorovej doline, v ktorej lesníci nemôžu spracovávať rozširujúcu sa podkôrnikovú kalamitu a musia sa bezmocne pozerať na to, čo spôsobuje ochranármi nariadený bezzásahový režim.

Doporučený Pohľad z NPR Javorová dolina na NPR Belianske Tatry Foto Ján Slivinský Pohľad z NPR Javorová dolina na NPR Belianske Tatry

Múdri ľudia hovoria, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť. Na to, aby človek aj porozumel tomu, čo vidí, musí ešte vedieť a cítiť.

Za seba môžem pri pohľade na tieto fotografie obrovských plôch zoschnutých a odumretých horských smrečín a degradácie pôdneho povrchu v prírodnom prostredí, ponechanom na samovývoj povedať, že cítim rovnako ako miestni lesníci veľký smútok a zúfalstvo.  

A viem jedno, že bezzásah je experiment, ktorým prírode ani spoločnosti nijako nepomáhame. Pozerám si znova a znova tieto fotografie a hovorím si, že ďalšie slová sú úplne zbytočné...

Jozef Marko

Naposledy zmenené: piatok, 13 november 2020 11:43
Prečítané: 5327
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.