Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlk sa na Slovensku loviť bude. Kvóta je 50 jedincov na túto sezónu

Na Slovensku sa bude aj naďalej loviť vlk. Kvóta lovu vlka dravého sa totiž pre najbližšiu poľovnícku sezónu 2020/2021 stanovila na 50 jedincov. Po utorkovom a piatkovom zasadnutí pracovnej skupiny o tom rozhodol jej predseda a generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Michal Tomčík. Správu dnes zverejnila Slovenská tlačová agentúra SITA na stránke WebNoviny.sk.

Doporučený Biotop vlka dravého Foto Jozef Marko Biotop vlka dravého

Na Slovensku možno loviť vlka od 1. novembra 2020 do 15. januára 2021, resp. do doby, pokiaľ nebude naplnená určená kvóta. Toto zviera nemožno loviť na celom území SR, ale len vo vybraných okresoch. Územie, kde sa môže loviť, sa zmenší o 19 okresov. Informovala o tom dnes hovorkyňa agrorezortu Anežka Štrojta Hrdá.

„Väčšina členov pracovnej skupiny sa stotožňovala s návrhom Národného lesníckeho centra, ktoré predostrelo kvótu lovu vlka dravého 50 – 70 jedincov. Ministerstvo určilo spodnú odporúčanú hranicu pre poľovnícku sezónu 2020/2021 v celkovom počte 50 jedincov ročne,“ vyjadril sa predseda pracovnej skupiny a generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR Michal Tomčík. Práve v jeho kompetencii je rozhodnúť o kvóte lovu vlka, píše sa ďalej v správe agentúry SITA.

Rozhodnutiu predchádzala dlhá diskusia so záverom, že populácia vlka sa z roka na rok na Slovensku zvyšuje a nehrozí jej vyhynutie. Dokonca aj areál rozšírenia sa od roku 2000 zväčšil o 42 percent. Minulý rok zaznamenalo NLC prírastok minimálne 212 vĺčat, takže sa počet vlkov zvýšil na viac ako 700.

„Populácia vlka je stabilná a narastá, nie je ohrozená. Ohrozené sú ovce, ktorých sme mali pred desiatimi rokmi 420 000 a teraz ich máme o 100 000 menej. A naďalej ovčiarstvo upadá. O mne je známe, že som zástancom nulovej kvóty vlka, ale tu predsa nejde o pocity ministra, ale o fakty a dáta. A tých sa musí minister držať,“ cituje SITA ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského.

Ovčiari chránia svoje stáda. Avšak ochrana je podľa agrorezortu finančne nákladná. Podľa Zväzu chovateľov oviec a kôz potrebujú viac ako 2 600 pastierov, teda zhruba tri milióny eur na ich mesačné mzdy. Okrem pastierov chránia ovce aj vycvičené ovčiarske strážené psy. Tých potrebujú chovatelia približne 1 200, čo predstavuje približne 4,2 milióna eur. Ročný počet napadnutých a stratených oviec je viac ako 1 500 kusov. Podľa odhadovaných výpočtov  Zväzu chovateľov oviec a kôz vlk spôsobuje ročne škodu na ovciach až vo výške 500 000 eur.

„V tejto sume nie sú zahrnuté nepriame škody ako pokles produkcie mlieka v období po útoku na stádo. Útoky v čase pripúšťacieho obdobia spôsobujú stres, ktorý negatívne vplýva na oplodnenie, čo sa následne prejavuje na nízkych reprodukčných ukazovateľoch v chove oviec,“ uviedol podľa SITA generálny riaditeľ Sekcie poľnohospodárstva MPRV SR Martin Nevolný.

Prečítané: 1702
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.